Baronie 4-Stukkenjagers 5, een mooie overwinning

Op zaterdag 4 november hebben we de tweede wedstrijd in de 2de Klasse NBSB competitie gespeeld, Baronie 4 tegen Stukkenjagers 5, met een gemiddelde rating die echt wel wat hoger lag dan de onze. We speelden een thuiswedstrijd, samen met het eerste team van SV De Baronie. De bordindeling bij ons was Jo Godderij bord 1, Henk Verstappen bord 2 (ik was aangenaam verrast dat Henk mij zaterdag belde en aangaf dat hij fit genoeg was om te spelen en dat Han Li zo sportief was om zijn plaats af te staan), Martijn de Wit bord 3, Zef Hendriks bord 4, Sander de Smet bord 5, Bas Ligtenberg bord 6, Hein Groothuis bord 7 en Rolf Goossen bord 8. De partij van Hein Groothuis was al op dinsdag 31 oktober gespeeld omdat de Stukkenjagers daarom hadden gevraagd en Hein heeft in een zeer spannende partij, ik heb hem deels gezien, uiteindelijk de partij in zijn en ons voordeel weten te beslissen. Dus wij begonnen zaterdag op een comfortabele 1-0 voorsprong, dat was echt een lekker gevoel.

Na ongeveer 1 uur spelen liep ik rond en dacht, nou dat gaat voorlopig niet slecht. Ik stond met zwart positioneel zeer solide in een partij met 1. d4, Pf6 2. Lg5, d5 3. Lf6:, ef6: en eigenlijk had ik remise zeker in mijn zak. Henk met wit op bord 2, had rond die tijd een venijnige stelling opgebouwd, waarbij niet onvermeld mag zijn dat zijn tegenstander ook goede kansen had, maar “mijn geld” ging toch na een uur naar de beduidend betere stelling van Henk. Martijn stond met zwart redelijk neutraal, maar er dreigde wel wat vanuit de hoek van de tegenstander. Zef speelde een agressieve opening met wit en had een pion offer gedaan, hetgeen zijn Chinese tegenstandster had aangenomen en ik moet zeggen zij weerde zich daarin kranig, kwam zelfs met pion voor uiteindelijk beter uit de opening.  Sander stevende op een remise af en dat was na 1 uur en 14 minuten dan ook een feit (stand 1½ - ½). Bas zat met wit een beetje in de verdediging, maar dat gaat hem altijd goed af en eigenlijk vond ik zijn stelling de betere, temeer daar zijn lopers actief op de zwarte koningsstelling waren gericht. Bij Rolf zag het er ook allemaal ok-achtig uit. Dan zien we dat na 2uur en 40 minuten, mijn stelling nog steeds op een remise stand staat, Henk echt duidelijk beter staat nu, een zwarte koning die van gekkigheid bijna niet meer weet waar hij naar toe moet gaan om de zwarte aanvalsplannen niet de dwarsbomen, hetgeen de witte aanval van Henk alleen maar gemakkelijker maakte. Martijn ondanks het ruilen van twee stukken tegen een toren en pion had vrij spel, maar zeker nog geen gewonnen zaak. Zef, ondanks de pion achter, had een goede stelling vond ik, Bas had een solide stelling, beter nu dan na een uur spelen, alle stukken waren actief en Rolf eigenlijk een goede stelling, maar hij maakte een foutje dat gelukkig niet helemaal door zijn tegenstander werd afgestraft zoals Rolf later aangaf. Dus allemaal nog prima!

Na zo’n 3½   uur spelen gaf Henks tegenstander de pijp aan Maarten en haalde Henk verdiend de overwinning naar binnen, stand 2½-½. Dan volgde in snel tempo de winst van Martijn, daarna Bas en voorts Rolf en we staan met 5½ tegen ½ op een riante voorsprong en dat tegen de gemiddeld hogere rating van Stukkenjagers 5. Helaas, daarna werd het niet veel meer. Ik gaf totaal onnodig in een stelling waarin we beiden nog 7 pionnen, dame en 2 torens hadden (en uiteraard de koning?) zomaar een pion weg. Geen moeilijke combinatie of zo van mijn tegenstander, neen, ik overzag gewoon dat hij een pion op d5 (gedekt door c6) met zijn dame kon slaan en als ik dan zijn dame zou nemen met de c6 pion, dan zou zijn toren van c1 mijn dame op c7 slaan en had ik een toren op de zevende rij met een pion achter en verder een brakke pionnen stelling daarna. Dus die dame niet geslagen en mijn dame geruild met zijn dame door ze naar f7 te plaatsen. Maar ja, een pion achter in wat nu een toren eindspel ging worden. Ik had eerlijk gezegd nog hoop op een remise, maar uiteindelijk moest ik na 44 zetten en 4½ spelen toch mijn meerdere erkennen in de eerste bord speler van de Stukkenjagers. Jammer en totaal onnodig en de enige die wat te verwijten is, ben ik zelf. Had ik maar niet zo stom moeten zijn. Bij Zef hadden ze inmiddels geloof ik de 75ste zet, of zo iets, gehad en het was een stelling waar Zef op 10 manieren remise kunnen maken en hij was er ook van overtuigd dat het dat zou zijn (iedereen eigenlijk, behalve Zef’s tegenstandster). Maar hij miste ieder keer de pointe en uiteindelijk had zijn tegenstandster alle pionnen verorberd en haar koning in de dekking gekregen van de eigen pionnen met dame en toen was promoveren nog slechts een kwestie van tijd. En ook voor Zef geldt: eigen schuld.

Goed, we hebben ruimschoots gewonnen met een einduitslag van 5½ - 2½, maar toch jammer van die twee volledig overbodige verliespunten. Ok, toegegeven, de Stukkenjagers hebben ook wat kansjes laten liggen bij sommige van de andere partijen. We zijn tevreden als team en ik hoop alleen dat hetgeen ik zei na de wedstrijd tegen Raadsheer 2 uit Zundert, toen ik wel gewonnen had: “team, fijn dat ik gewonnen heb, maar ik zou liever hebben verloren en wij als team gewonnen, dan andersom”. Wel dat is tegen de Stukkenjagers bewaarheid, moet op deze manier echter geen routine worden. Maar goed dat is dan wederom de les voor de volgende keer: niet te snel spelen en zeker als je in een gelijke stelling staat, blijven nadenken!

Jo Godderij, Team Captain Baronie 4.