Introductie
28 augustus kreeg ik de kans debuut te mogen maken als invaller bij het vlaggenschip van onze schaakvereniging. Kees van Dongen vroeg mij naderhand of ik interesse had een verslag voor het clubblad te schrijven. Ik heb ervoor gekozen een aantal artikelen te gaan schrijven over mijn vergaarde kennis (helaas niet in de Nederlandse taal) en de eventueel nog op te nemen materie. Over de reis die ik drie jaar geleden startte toen ik Vredenbergh binnenstapte als complete beginner, enkel in het bezit van de meeste schaakregels. Mijn doel is een samengevat artikel te schrijven, met links naar websites en andere bronnen die ik als handig ervaar.

De waarde van de schaakstukken
Het schaakspel is een strijd tussen het leger van wit tegen het leger van zwart. Het begint natuurlijk allemaal op de 64 velden en de verschillende troepen die aan deze strijd deelnemen.
Als beginner leren wij vaak de individuele waarde van de schaakstukken volgens de schaakboeken van Fred Reinfeld (1910-1964).  De toegekende waarde van de stukken is te herleiden naar de bewegingsruimte van de stukken in het algemeen.
pion=1
loper=paard=3
toren=5
dame=9

In mijn vrije tijd, vaak tijdens het reizen, luister ik graag naar The Perpetual Chess Podcast via mijn android telefoon. Zo luister ik via "Podcast app" naar de wekelijkse podcast, echt een aanrader. Bijvoorbeeld episode 32 met schaakgrootheid GM Hikaru Nakamura en episode 117 met Stjepan Tomić over zijn weg naar 1900 binnen een tijdspan van drie jaar.

Zo kwam was ik laatst naar de podcast aan het luisteren in één van mijn vele autoritten. IM Erik Kislik was te gast en sprak over de waarde van de schaakstukken aan de hand van GM Kaufman. GM Kaufman is o.a. bekend van de schaakengine Komodo. Larry Kaufman heeft d.m.v. computers miljoenen posities geanalyseerd.

Meerdere malen tijdens een wedstrijd vraag ik mijzelf af, hoe staat het nu werkelijk. Het aantal pionen is bijvoorbeeld gelijk 2-4 tegen 3-3, het paard is afgeruild voor de loper en mijn koning verkeerd in veiligheid? Volgens Reinfeld is de stelling nagenoeg gelijk nietwaar, hoe maak ik nu een correcte analyse van de stelling.

De basis waarde van schaakstukken volgens GM Kaufman
pion=1
paard=3.25
loper=3.25
koning=4 in aanvallend opzicht
toren=5
dame=9.75
loper paar= +0.5
Dit zegt iets over het stuk in de hand, maar niks over de daadwerkelijke stelling.

De waarde van paarden gaan omhoog met 1/16 en de toren met 1/8 omlaag per pion.
5 pionnen: paard=3.25 toren=5
8 pionnen: paard=3.44 toren=4.625

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Bc5 4. O-O Nf6

5. Ng5 O-O 6. Nxf7 Rxf7 7. Bxf7+ Kxf7

Wit heeft na de eerste 7 zetten zijn paard en loper gegeven voor een pion en een toren van zwart.

De speler met wit is voor onze verbeelding een beginner die voornamelijk punten aan het tellen is tijdens de partij. Allebei 6 punten, zo heeft mijn leraar het toch voor ogen gehad?!

De speler met zwart heeft al wat meer ervaring en heeft o.a. het artikel van GM Kaufman doorgenomen en maakt zijn eigen analyse. Zijn conclusie komt dan op ongeveer een voorsprong van -2 / -3 voor zwart.
- wit heeft zijn paard + loper geruild voor een toren en een pion
- zwart heeft dus het loperpaar
- zwart heeft 3 stukken meer ontwikkeld
- zwart kan snel een aanval opbouwen tegen de koning van wit
- de zwarte koning is niet gemakkelijk aan te vallen

De stockfish 10+ engine op lichess.org geeft dan ook -2.2 (winnende positie voor zwart)

Please help
Mijn vriendin is haar master in Bedrijfskunde aan het afronden en is op dit moment op zoek naar mensen die willen meewerken aan haar afstudeeropdracht. Ze doet onderzoek naar leiderschap en hoe mensen zich gedragen op de werkvloer en zoekt hiervoor nog leidinggevenden/medewerkers die een enquête in willen vullen. Zou jij eventueel mee willen/kunnen werken of ken je iemand die dat wil/kan? Ik hoor het graag!

Rolf Goossen