kop2.jpg

Interne competitie ronde 23 d.d. 19-03-2019

Groep A
Hij heeft alleen de leiding weer in handen. Het is Rens Oomen gelukt om zijn mede-passagiers af te schudden. Hij heeft hiervoor wel een portie geluk voor nodig gehad. Het was een partij die op twee fronten gestreden moest worden. Zowel voor de interne competitie als de interne bekercompetitie. Het had een nederlaag moeten worden, maar Carlos Hemmers zag zijn winst in een drietal zetten, geplaagd door tijdnood, verdampen. Door een aantal onjuiste zetten met de koning liet hij zich mat zetten. Een onnodige nederlaag voor Carlos hoewel de winst niet echt voor het oprapen lag. Rens had zich al enigszins verzoend met een verlies. Soms zijn de wonderen de wereld niet uit. Rob van Berkel gaf zo maar een pion weg. Of was het bewust? Henk Verstappen maakte hapte maar al te graag toe. Over het algemeen moet zo’n kleinood voldoende zijn om te winnen, maar ja dan gaat Rob vechten om er nog iets uit te halen. Complicaties er in brengen. Tegenstander raakt de draad kwijt? Plotseling wordt de vrede gesloten en nemen beide spelers genoegen met een puntendeling. Mark Smits heeft nu een achterstand van vier punten. Door een winst op Rens, ze mogen nog tegen elkaar, kan hij het gat dichten. Wie heeft dan de langste adem? Sebastiaan Dijksman kreeg van Leo Rietveld het ene pionnetje na het andere aangeboden. Leo wilde daarmee een mataanval inzetten, maar Sebastiaan had een vervelend paard dat roet in het eten gooide. Sebastiaan bleef na alle schermutselingen een pion voor en dit was een vrijpion. Deze kwam echter niet tot promoveren al was Sebastiaan er van overtuigd. Maar ineens was daar een dolle toren op het bord, want de koning van Leo zat in een patsituatie. Enigszins teleurgesteld namen beide spelers van elkaar afscheid in de veronderstelling dat ze beiden gewonnen hebben gestaan. Kees Ooms heeft een lange zit gehad tegen Willem van der Linden die een stuk, geofferd?, achter kwam. Met zware stukken op het bord is er dan van alles nog mogelijk. Willem speelde voor zijn leven en Kees moest ect op zijn tellen passen niet de boot in te gaan. Uiteindelijk had Willem een lastige dame die van geen ophouden wist om schaakjes te geven. Kees dacht er aan te ontkomen, maar telkens wist zijn tegenstander de juiste velden te vinden voor de dame om het de vijandelijke koning zo moeilijk te maken. Kees zag het niet meer zitten en een beetje down nam hij genoegen met een driepunter. De top 6 is als volgt:
1. 89 punten: Rens Oomen
2. 87 punten: Rob van Berkel
3. 85 punten: Mark Smits
4. 78 punten: Sebastiaan Dijksman
5. 77 punten: Henk Verstappen (wp 1660)
6. 77 punten: Kees Ooms (wp 1633)

Groep B
Ze blijven elkaar geen duimbreed toegeven. Er zijn op dit moment dertien spelers die en kans maken op een van de drie topplaatsen. Maar of het ook zo ver zal komen moet de komende ronden duidelijk maken. Jo Godderij heeft nu gezelschap gekregen. In zijn partij tegen Jasper Willeboordse werd het evenwicht niet verbroken en dan resteert er niets anders dan een puntendeling. Hans Korsse heeft Bouke Jansma van meet af aan in de tang gehouden. In het middenspel had Hans de kans om de partij al op te eisen, maar het simpele schaakje gevolgd door een ander schaakje zou een toren hebben opgeleverd. Niet gezien. Even later zag Bouke het niet meer zitten, drie pionnen achter, en gaf op. Bas Ligtenberg nam het op tegen Kees van Dongen die een vreemde opening speelde en abusievelijk een wisseling van zetten deed. Maar Bas wist hier niet van te profiteren en toen de torens van het bord zouden verdwijnen werd de strijd gestaakt. Ieder drie punten rijker. Karoly Kapitany lijkt zich ook in de strijd te werpen om zo hoog mogelijk te eindigen. Hij nam van het begin het initiatief in handen tegen Paul Boeren die probeerde uit deze omsingeling te ontsnappen. Jammer voor Paul, het lukte niet en Karoly ging huiswaarts met de winst. Marc Ermes kreeg een klassieke aanval te verduren van Edwin Lessmann. Een zwarte koning op a8 en een witte pion op c6, een wit paard wat veld b7 onder controle heeft. Edwin speelde zijn toren naar de vierde rij om een mooi mat voor te bereiden waar Marc helemaal niet op had gerekend. Een lastig pionzetje waardoor Marc’s dame aangevallen staat en een onafwendbaar mat ligt voor de hand. Dxa7+, koning moet de dame nemen en vervolgens komt Ta4 mat in beeld. Fred Pardoel en Alex Crane vochten een verbeten strijd uit en de stelling leek lang gesloten te blijven en Alex zijn torens deden niet echt mee. Wie gaat breken? Fred dacht de winst te hebben gevonden, maar als een duveltje uit een doosje offerde Alex een toren en aan eeuwig schaak viel voor Fred niet meer aan te ontkomen. Achter voornoemd achttal is een kwintet dat zich nog niet uitgeschakeld acht voor een van de hoofdprijzen. Het zijn Frank Creuels, Michiel Stafleu, Gerjos Dielissen, Simon den Hengst en Janleendert Dogterom. De top 8 ziet er na al deze ontwikkelingen als volgt uit:
1. 73 punten: Jo Godderij (wp 1591)
2. 73 punten: Hans Korsse (wp 1554)
3. 71 punten: Bas Ligtenberg (wp 1528)
4. 71 punten: Karoly Kapitany (1488)
5. 69 punten: Marc Ermes (wp 1559)
6. 69 punten: Fred Pardoel (wp 1534)
7. 69 punten: Alex Crane (wp 1515)
8. 69 punten: Bouke Jansma (wp 1492)  

Groep C
Hier is de strijd bij lange na nog niet gestreden. Iedere week, op uitzondering van Paul Boeren, andere schakers in de top. Paul heeft wel de eerste plek in handen. Hij leed overigens een kansloze nederlaag tegen Karoly Kapitany. Geen enkel uitzicht voor Paul om maar enigszins aanspraak te maken om de overwinning. Frans Bayings kreeg te maken met Matthijs van Merwijk die zijn beste schaak naar boven haalde. Het gebeurt niet dikwijls dat Frans zo op het schaakbord wordt verpletterd. Maar ja, als de opponent alles op de juiste manier afwikkelt, dan wordt het niet eenvoudig er iets positiefs uit te halen. Frank Vermetten wil zich toch wel even aan het front gaan melden en laten zien dat hij snode plannen heeft om in aanmerking te komen voor een van de podiumplaatsen. Middels een winst op Rob de  Ruyter verwezenlijkte hij zijn “droom”. Nico Zaal is ook nog een kanshebber om een prijs in de wacht te spelen. In een wildwestpartij tegen Frank van Duuren bleek na het optrekken van de kruitdampen de stelling enigszins in evenwicht. Beiden een dame op het bord en als deze figuur eeuwig schaak in handen heeft dan wordt winnen wel moeilijk. Derhalve een draw. Gideon Deijkers heeft zichzelf geen goede dienst bewezen en loopt wat achterstand op. Hij verloor van Gerjos Dielissen en daardoor moet Gideon een gat zien te dichten van vier punten. Negen ronden heeft hij hier de tijd voor als zijn studie geen roet in het eten gooit. Er zijn nog vele kapers op de kust en het blijft iedere ronde weer afwachten wie voor een verrassing zorgt. De top 5 ziet er dan zo uit: 
1. 67 punten: Paul Boeren
2. 65 punten: Frans Bayings (wp 1440)
3. 65 punten: Frank Vermetten (wp 1291)
4. 63 punten: Nico Zaal (wp 1439)
5. 63 punten: Gideon Deijkers (wp 1429)