kop19.jpg

Interne competitie ronde 31 d.d. 14 mei 2019

Groep A

Het zit er al een lange tijd aan te komen. Zal Rens Oomen zichzelf opvolgen? Gaat hij het nog weggeven het kampioenschap? Neen dus. RENS OOMEN is voor de derde achtereenvolgende keer clubkampioen van SV De Baronie geworden. Om aan alle onzekerheid een einde te maken deed hij niet moeilijk, want binnen de kortste keren lagen de stukken al weer in het doosje. Reden: een snelle remise tegen Willem van der Linden en niemand kan Rens meer inhalen. Rens, proficiat. Rob van Berkel is verzekerd van de tweede positie, want de eerste achtervolger staat op een straatlengte achterstand. Namelijk acht punten en met nog een ronde te gaan is dit niet meer te overbruggen door Mark Smits. Een puntendeling tegen Kees van Dongen, die eindelijk eens geconcentreerd achter het bord verscheen, heeft Rob moeten toestaan aangezien Kees geen fout maakte en daardoor bleef de stelling in evenwicht. Mark Smits moet nog gaan oppassen dat hij niet buiten de top 3 gaat vallen, terwijl dit eigenlijk lange tijd niet aan de orde was. Maar ja, als je regelmatig verzaakt komt deze klassering in het gedrang. Hij die daar de meeste aansprak op zal gaan maken is Kees Ooms die de laatste strohalm, hij beschikt over voorkennis, aangreep om in aanmerking te kunnen komen voor positie nummer drie. In ieder geval liet hij naaste concurrent, Jasper Willeboordse, in het stof bijten door hem met een nederlaag huiswaarts te sturen. Alles is afhankelijk wie de tegenstander van Kees Ooms wordt in de laatste ronde en slaagt hij er in te winnen en komt Mark opdagen? Leo Rietveld heeft zichzelf enigszins in de voet geschoten tegen Fred Pardoel die een verbeten strijd uitvochten. Leo beging een klein foutje waardoor tempo verlies ontstond en kreeg Fred de kans om het eindspel naar zich toe te trekken en er alsnog een remise uit te halen. Wie de tegenstander van Willem van der Linden (97 punten) en Kees van Dongen (95 punten) wordt in de laatste ronde is nog niet bekend, maar zij maken nog een geringe kans om te eindigen in de top 5, maar dan moet alles meezitten en zijn de weerstandspunten doorslaggevend. De top 6 ziet er als volgt uit:
1. 121 punten: Rens Oomen    K A M P I O E N
2. 113 punten: Rob van Berkel
3. 105 punten: Mark Smits
4. 103 punten: Kees Ooms
5.   99 punten: Leo Rietveld (wp 2916 sb 3410)
6.   99 punten: Jasper Willeboordse (wp 2916, sb 3082)

Groep B

Hier blijft het spannend. Alles zal worden beslist in de allerlaatste ronde. Er zijn nog vijf gegadigden om winnaar te worden van deze groep. Ik heb er geen zicht op wie er dan met de hoogste eer zal gaan strijken. Het kan raar lopen in de laatste competitieronde, want men kan zelfs met vijven gedeeld eerste worden en dan zijn de weerstandspunten van belang. De strijd om de eerste plek gaat tussen Hans Korsse, Fred Pardoel, Karoly Kapitany, Bas Ligtenberg en Marc Ermes. Verliest de eerste genoemde, behaalt Fred een remise evenals Karoly en winnen Bas en Marc dan eindigen zij allen op 98 punten. Het zou wat zijn als dat zo uit zal komen. Voorlopig is het dus afwachten en in de wachtkamer zitten en maar hopen dat men een niet al te sterke tegenstander krijgt die roet in het eten gaat gooien. Hans gaf er de voorkeur aan, gezien het mooie weer, het schaken het schaken te laten en besloot samen met zijn vrouw de Belgische wegen per fiets te gaan verkennen. Schade heeft hij niet veel opgelopen, want hij beschikte nog over het inzetten van een joker. De overige achtervolgers kwamen ook niet verder dan drie punten. Voor Fred zag het er niet naar uit dat hij een goed resultaat zou behalen tegen Leo Rietveld. Deze deed een niet al te beste zet en daardoor kreeg zijn tegenstander ineens tegenkansen om er wat uit te halen. Ikzelf dacht dat Fred naar de verkeerde kant liep met zijn koning, maar hij had het duidelijk beter gezien, want hij wist een vrijpion te krijgen en deze bond de toren van Leo. Uiteindelijk was er een dusdanige stelling ontstaan die voor geen van beiden te winnen was. Derhalve: remise. In de analyse werd ook niet duidelijk of Fred of Leo hadden moeten winnen. Bas heeft verzuimd de duimschroeven zodanig aan te draaien tegen Marc dat deze een nederlaag zou gaan behalen. Bas had een leuke combinatie niet gezien of wellicht durfde hij het niet. Er zou een eindspel met dame tegen toren en paard zijn ontstaan met pionnen. In de analyse bleek dat Bas het had gemist. Had hij het wel gezien is de vraag of hij het in de partij ook had aangedurfd. Afhankelijk van de resultaten in de laatste ronde hebben theoretisch nog drie spelers de kans om de top 5 binnen te komen. Het zijn Michiel Stafleu (91 punten), Bouke Jansma en Kees de Leeuw (beiden 89 punten). De top 5 is na al deze ontwikkelingen als volgt:
1. 97 punten: Hans Korsse
2. 95 punten: Fred Pardoel (wp 2730)
3. 95 punten: Karoly Kapitany (wp 2626)
4. 93 punten: Bas Ligtenberg (wp 2770)
5. 93 punten: Marc Ermes (wp 2733)

Groep C

De beslissing is gevallen. Zo wat de gehele competitie heeft PAUL BOEREN de touwtjes in handen gehad en begon hij iedere week beter te schaken. Verdiend om kampioen te worden in zijn groep. In deze ronde werd het definitief, want hij nam het op tegen Frans Bayings degene die hem nog zou kunnen afhouden van het kampioenschap. Maar Frans had niets in de pap te brokkelen hoewel hij dacht gewonnen te staan na twee pionnen te hebben veroverd. Paul doet dat wel meer pionnen weggeven om spel te krijgen. Tegen Frans stond diens koning zodanig in de pad dat Paul deze onder vuur nam met alle stukken die hij ter beschikking had. Door vechten was geen optie meer voor Frans en hij begroef de strijdbijl in de wetenschap het kampioenschap niet te behalen. Hij moet zelfs oppassen dat zijn tweede plek verloren gaat. Gideon Deijkers aast duidelijk op deze positie. Hij deed hele goede zaken en overbrugde de kloof van vier punten met Frans door te winnen van Jan de Gardeijn. Ook Nico Zaal heeft nog een goed uitzicht op een prima klassering. Helaas kon hij deze ronde niet aanwezig en kreeg slechts een puntje toegewezen, waardoor hij wat achterstand heeft goed te maken. Wie de top 5 zullen bemensen is niet geheel duidelijk. In ieder geval zullen Astrid Martens en Maurits Creyghton hier de meeste aanspraak op kunnen maken. De eerste kon niet aanwezig zijn en kreeg slechts een puntje. Door haar afwezigheid had Maurits de kans om op gelijke hoogte te komen met haar, maar dan moet er wel gewonnen worden van Frank van Duuren. Het huzarenstukje werd volbracht door Maurits en behaalde de zege en nog uitzicht op de top 5. Maar ook hier geldt dat er nog wat kapers op de kust liggen en alles is zoals in elke groep afhankelijk van de tegenstand in de laatste ronde. Zij die nog in aanmerking kunnen komen voor befaamde vijf beste spelers zijn: Gertjan Portengen, Jan de Gardeijn en Frank Vermeten (ieder 81 punten). De top 6 is tot aan de laatste ronde:
1. 95 punten: Paul Boeren     K A M P I O E N
2. 89 punten: Frans Bayings (wp 2575)
3. 89 punten: Gideon Deijkers (wp 2517)
4. 87 punten: Nico Zaal
5. 83 punten: Astrid Martens (wp 2529)
6. 83 punten: Maurits Creyghton (wp 2510)