kop18.jpg

Snelschaak Anno 2018

Met het oog op interne kampioenschap van januari leek het mij handig om even het volgende te melden. Per 1 januari 2018 zijn de reglementen voor onder andere rapid (en daarmee ook voor snelschaak) gewijzigd.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

De arbiter moet ingrijpen in de partij als hij/zij een onreglementaire zet ziet of ziet dat één van de vlaggen gevallen is.

Het behandelen van een onreglementaire zet gebeurd op (bijna) dezelfde manier als die zou voorkomen tijdens een normale partij. Dit komt er op neer, dat de eerste onreglementaire zet wordt gecorrigeerd (mits geclaimd/gezien) volgens de regelementen en de tweede onreglementaire zet leidt tot verlies van de partij. Als de arbiter dit niet heeft gezien, mag je dat nog steeds claimen (maar niet meer direct de winst zoals vroeger).

Nu is het ook belangrijk om te weten wat een onreglementaire zet is, waarvan de eerste twee zeker bekend zouden moeten zijn en de laatste twee wat minder.

Een onreglementaire zet is voltooid nadat de speler zijn klok ingedrukt heeft.

Als de speler een pion heeft gespeeld naar de rij die het verst van zijn beginpositie is verwijderd, de klok heeft ingedrukt, maar de pion niet heeft vervangen door een nieuw stuk.

Als een speler zijn klok indrukt zonder een zet te doen

Als een speler twee handen gebruikt voor het doen van een zet (in geval van rokeren, slaan of promotie), en zijn klok heeft ingedrukt.

René Westendorp