kop14.jpg

JEUGDSCHAAK IN BREDA

 

De Bredase Schaakvereniging De Baronie vindt het belangrijk om de schaaksport in de breedte naar de jeugd uit te dragen. We kennen een florerende jeugdafdeling waarbinnen aan enkele tientallen kinderen schaakles wordt gegeven.

 

De leeftijd van de schakertjes variëert van 6 tot ongeveer 16 jaar. De kinderen komen van alle rangen en standen en hebben ook verschillende nationaliteiten. Zowel kinderen die nog met schaken willen beginnen als kinderen die al ver gevorderd zijn, zijn van harte welkom en krijgen op hun niveau les. De lessen staan onder leiding van Carlos Hemmers en zijn team. Dat zijn allemaal ervaren schakers.

 

CLUBAVOND

 

De dinsdagavond is de vaste speelavond van de clubschakers van De Baronie, Ook de jeugd krijgt les op diezelfde dag. Voor de kinderen begint dat op 18.30 en is het klaar om uiterlijk 19:45 uur. In dit uur wordt er eerst les gegeven en daarna speelt ieder kind een wedstrijd tegen een ander jeugdige collega via een interne competitie die wordt gespeeld om het jeugd clubkampioenschap. Aan het einde van het seizoen wordt er onder de jeugdige spelers een snelschaaktoernooi gehouden De winnaar daarvan is jeugd clubkampioen snelschaken.

 

DE LESMETHODE

 

Er wordt les gegeven volgens de Stappenmethode. Dit is de officiële methode van de KNSB. Deze methode is bruikbaar vanaf kinderen die nog niet kunnen schaken tot aan kinderen die al erg goed zijn. De methode is gericht op het ontwikkelen van tactische vaardigheden, een noodzakelijke vaardigheid om beter te kunnen schaken.

 

De lesmethode bestaat uit een zestal stappen die opklimmen in moeilijkheidsgraad. Bij iedere stap hoort een werkboek met daarin opgaven. Deze opgaven worden aangeboden in de vorm van schaakproblemen, waardoor kinderen gemotiveerd blijven.

 

TOETSEN

 

Door tussentijdse toetsen af te nemen wordt bekeken of er voor bepaalde lesonderdelen nog extra uitleg en oefening nodig is. Zo proberen we alle kinderen zo individueel mogelijk te begeleiden.

 

EXAMEN

 

Als een stap goed doorlopen is, wordt die afgesloten met een examen. Als dat gehaald wordt kan het kind doorstromen naar de volgende stap. Natuurlijk ontvangt een leerling bij een voldoende resultaat het officiële KNSB-diploma van de bijbehorende stap.

 

SLOTAVOND

 

Aan het einde van het seizoen is er de diploma uitreiking aan de kinderen en uiteraard worden dan ook de prijzen uitgereikt van het jeugdsnelschaaktoernooi en de interne jeugdclubcompetitie. De avond wordt afgesloten door met zijn allen te spelen tegen de hoofdtrainer van de jeugd.

 

GEINTERESSEERD?

 

Als je zin hebt om eens mee te komen schaken, kun je op een clubavond vrijblijvend binnen lopen bij Serviceresidentie De Vredenbergh Lovensdijkstraat 7A. Door de Corona zijn we tijdelijk uitgeweken naar Mariëndal, Duivelsbruglaan 13 4835 JD Breda. Vraag maar naar Carlos Hemmers. Die zal je verder uitleggen wat je die avond kunt doen. Ook als je lid wilt worden, kun je bij hem terecht voor de nodige informatie.

 

 

Zef Hendriks

voorzitter SV De Baronie