kop14.jpg

Op dinsdag 12 juni heeft SV De Baronie het 5de open Breda's Snelschaakkampioenschap georganiseerd in de Koffiemolen alwaar wij ook vorig jaar vertoefden voor het 4de open Breda's Snelschaakkampioenschap ter gelegenheid van het 125 jarig lustrum. Wel een mooie zaal om zo’n toernooi in te houden. Dit jaar heeft Glas Assurantie Maatschappij Midglas NV het toernooi gesponsord met het prijzengeld en de ondersteuning van de Koffiemolen was weer grandioos.

Er waren in totaal 55 aanmeldingen (waarvan 20 van buiten onze vereniging!!) in de verschillende categorieën (groep A boven 1900 KNSB ELO rating, groep B 1700-1900, Groep C 1500-1700 en Groep D beneden 1500). In verband met de iets lagere opkomst dan verwacht hadden wij besloten om de Groepen A en B samen te voegen ten einde een grotere groep te hebben om de voorgenomen 9 ronden Zwitsers te spelen met een bedenktijd van 7 minuten per speler. De prijzen hebben we wel voor de verschillende categorieën in tact te laten. De gemiddelde rating in Groep A was 2100 ELO (variërend tussen 2356 en 1946). Best een sterk speelveld voor die 11 spelers in die groep, waarvan overigens het merendeel van buiten de SV De Baronie afkomstig was. Om 2010 uur, na een welkomswoord van onze voorzitter Zef Hendriks en wat aanwijzingen door ondergetekende en richtlijnen van de wedstrijdleider René Westendorp, werd er aangevangen en het was een strak tijdschema dat keurig werd afgewerkt.

Het was wel spannend en dat gold voor alle groepen. In de A/B groep heeft uiteindelijk Mart Nabuurs van de Stukkenjagers gewonnen met 8 uit 9, voor Mark Haast van SV King (7,5 uit 9) en Eric de Moor van eveneens de Stukkenjagers (7 uit 9). Onze eigen Rob van Berkel eindigde met 5 uit 9 op de 7de plaats, in dat speelveld een goede prestatie Rob! Rens Oomen, onze clubkampioen moest helaas vanwege zijn werk verstek laten gaan. Door de gecombineerde A/B groep werd Arno Slagboom in de B-afdeling van die Groep 1ste met 5 uit 9, gevolgd door Joost Rutten met 4,5 uit 9 en Gert Vogelaar met 4 uit 9. Dat lijkt wat minder te zijn, maar dit komt doordat de hele B-Groep dus ook tegen de spelers in de A-Groep heeft gespeeld.  Al met al ook hier goede prestaties in het totaalveld. 

In de C Groep was het ook best spannend, tot op het laatste moment! Na enkele ronden spelen leek het te gaan tussen een paar spelers die redelijk veel punten scoorden (mede dank zij af en toe een foutje van de tegenstanders) en dan met name om Kees van Dongen, Sander de Smet en Jo Godderij. Sander en Jo moesten tegen elkaar in de 7de ronde, Sander had toen 6 uit 6 en Jo 5 uit 6. Sander verloor helaas voor hem en in de twee resterende ronden kwam hij niet verder dan een remise en een onfortuinlijke nederlaag in de laatste ronde. Jo speelde in de voorlaatste ronde tegen Kees en nadat beiden een lekkere blunder hadden gemaakt besloten ze tot remise. Doordat Jo in de laatste ronde won, werd hij uiteindelijk eerste met 7,5 uit 9, Sander tweede met 6,5 uit 9 en Kees derde met 6 uit negen. 

De D-Groep kende ook een spannende strijd met een aantal thuisschakers, jeugdspelers en echte clubschakers. De jeugd heeft de toekomst, want de D-Groep werd gewonnen door de enige (nog zeer jonge) dame in het gezelschap, Marieke van Essen met 8 uit 9!! Knap en proficiat Marieke. Onze eigen Gideon Dijkers werd met 7,5 uit 9 tweede en dat is ook een knappe prestatie Gideon als er zoveel 'oude rotten' in het gezelschap zijn die meedingen. Derde werd in deze groep Paul Boeren met een score van 6 uit 9. 

Om 2330 was het geheel onder de strakke leiding van René Westendorp, die ook vorig jaar het geheel op uitstekende wijze heeft geleid, voorbij en kon ik de prijzen uitreiken. René nogmaals onze hartelijke dank. Al met al weer een geslaagd toernooi met dank aan de sponsor en team Koffiemolen en natuurlijk de mede organisatoren Jan Leendert Dogterom, Joop van Uijthoven, Sander de Smet en ondersteund door Kees van Dongen.

Jo Godderij, Vice Voorzitter SV De Baronie