Deze keer, op zondag 6 februari, werd dit toernooi in Breda gehouden, in Mariëndal. Er was veel belangstelling : 15 kinderen stap 1, 17 kinderen stap 2 en 6 kinderen stap 3 en hoger.
Er waren 7 ronden van ongeveer een half uur te spelen. De kinderen van stap 1 hoefden niet met de klok te spelen, behalve als de partij te lang dreigde te duren. Dan kregen ze beiden 3 minuten op de klok, wiens vlag viel had verloren.
Grappig was dat sommige kinderen hun tegenstander erop wezen dat ze hun klok vergeten hadden in te drukken!
Kortom, erg fanatiek, maar ook sportief!

Het verliep dus allemaal gemoedelijk. Sommige kinderen waren binnen 1 minuut klaar (herdersmat!) , dan deden ze gewoon nog een partijtje.
Dan tussendoor even stoeien (moet kunnen maar er wordt nog wel geschaakt!), en dan weer achter het schaakbord. Geconcentreerd waren ze allemaal.
SV De Baronie was goed vertegenwoordigd met heel veel kinderen.

Kees Ooms had de prijzen klaar liggen : voor de nrs 1,2 en 3 van elke groep,
`Is dat echt goud meneer?' en een prijs voor de meestbelovende pupil, en de meestbelovende van de stap 3 groep.

Bij Stap 1 werden de eerste en tweede prijs opgeëist door kinderen van andere verenigingen. De winnaar was Brem van Schilt, en terecht want hij had al zijn partijen gewonnen!
Op de tweede plaats is Lars van Laarhoven geëindigd met 5 uit 7, en op een verdienstelijke derde en vierde plaats met eveneens 5 punten onze eigen Cibo Backx en Gijs Soeterman , bravo Cibo en Gijs!
Met veel plezier konden wij van de wedstrijdleiding kijken naar die kinderen die zo geconcentreerd aan het schaken waren (de meesten toch!)
Anna van Doveren moet nog apart vermeld worden vanwege haar doorzettingsvermogen : ze scoorde slechts een half punt en eindigde als laatste. Knap om dan toch zo enthousiast en geconcentreerd te blijven schaken!

Bij stap 2 was het spannend tot op het laatst.

Aaai! Na vier keurige overwinningen liet Matthijs Mahu zich verrassen door een snelle mataanval van Jens Peuter, ook geen koekenbakker! Normaal ziet Matthijs dit wel, dus een kwestie van concentratie?! Deze nederlaag die kwam hard, maar in de volgende partij herpakte hij zich!  In de slotpartij moest Matthijs de sterke Armin Ehrismann verslaan om kans op de eindzege te behouden. Matthijs slaagde hierin met vlag en wimpel door Armin in een gelijkwaardige en spannende partij mat te zetten zodat Matthijs de gouden plak mocht ophalen bij Kees Ooms! Zijn boezemvriend Josiah ( spreek uit d-dzzjoosiaa, zo vertelde hij, het begin is zoals een kettingzaag!) was minstens zo trots.
Vermeld moet worden dat Thijs van Cadsand bij de ongedeelde eindzege van Matthijs een belangrijke rol speelde door in de laatste ronde Ot Hagen op remise te houden, in een tot op het bot uitgevochten partij : er bleven enkel koningen en dames over! Ot was ervan overtuigd dat hij nog kon winnen maar Thijs toonde gedecideerd aan dat dit niet klopte. Door dit resultaat kon Ot niet meer langszij komen bij Matthijs.
Knap gedaan Thijs en gefeliciteerd met je vierde plaats.

Ot Hagen veroverde de tweede plaats op een half puntje van Matthijs. Een gevaarlijke gast deze Ot Hagen, eentje om in de gaten te houden bij de volgende Baroniecup!

Ook bij stap 3 was het dringen om de eerste plaats, helaas deden er geen kinderen van SV De Baronie mee. Jesse Joosen won hier met 6 uit 7, Gyan Ansems eindigde samen met Cindy Struijs op 5 punten ( 2e en 3e plaats )

Ook het publiek had er plezier in, evenals wij van de wedstrijdleiding.
Een bedankje aan Kees Ooms voor de organisatie en het regelen van de prijzen is wel op zijn plaats, en natuurlijk voor René Westendorp voor een vlekkeloze indeling en scorelijsten van elke ronde.
Hopelijk wordt de volgende strijd om de Baroniecup in Made net zo'n succes!