kop8.jpg

Maandagavond was het weer zover, een avond competitie wedstrijd tegen de Rode Lopers uit Oosterhout. Geen grote vereniging, doen wel veel aan jeugdtraining en organiseren veel jeugdactiviteiten en zijn dit jaar weer eens begonnen. Wij speelden met Bord 1 Jo Godderij, bord 2 Zef Hendriks, Bord 3 Paul Boeren en bord 4 Kees van Dongen, die was ingevallen voor onze Karoly Kapitany die wegens ziekte niet kon meespelen en Rob de Ruyter zit in Thailand.

Na ongeveer anderhalf uurtje spelen ging het nog allemaal redelijk gelijk op. Ik had een Budapester tegen de sterk spelende Lars van Wageningen (TC en Vz van de Rode Lopers) en we kwamen al gauw in een complexe stelling die alle kanten op kon gaan. Bij Zef zag het er op dat moment niet slecht uit. Hij kreeg een Frans spel voorgeschoteld door zijn tegenstander Jordi van Zanden en ik vond dat hij (Zef) solide stond, Jordi had een wat zwakkere pion op e6 staan en als Zef daar goed gebruik van zou weten te maken, dan zou dat goed moeten komen. Paul Boeren had het spel goed opengegooid en had twee pionnen geofferd tegen zijn tegenstander Rens Melsen met als gevolg dat hij een paar open lijnen had en als hij die voor de aanval zou kunnen gebruiken, wel, dan zou het daar wel goed komen. Kees had een pion achter rond die tijd, maar zijn tegenstander Marijn Koot was met de dame de witte stelling binnen gedrongen en moest uitkijken aangezien zijn dame echt werd bedreigd.

Na dik twee uur spelen wist Paul zijn tegenstander te vermurwen, de open lijnen op de koningsstelling hadden hun werk gedaan en de aanval was niet meer te stuiten. Zoals Paul schreef: “Hoi Jo, in mijn beleving heb ik  een hele leuke partij gespeeld. Enkele, lees 2, pionnen  geofferd en daarvoor mooie open lijnen gekregen en een fijne aanvallende stelling. Door de slecht ontwikkelde stelling van mijn tegenstander was het winnen van kwaliteit relatief makkelijk en daarmee de overwinning dit keer een feit.” Nou, ik heb het van de zijkant morgen aanschouwen Paul en het was inderdaad een mooie partij, eigenlijk iets om eens verder te analyseren voor het Clubblad!! Stand 1-0.

Vlak daarna kwam Kees langs en gaf aan dat hij remise wilde aanbieden. Er zat niet veel meer in de stelling volgens  zijn zienswijze. Op dat moment had ik even naar Zef’s stelling gekeken en dacht toch echt dat hij remise zou moeten kunnen maken en ik was er van overtuigd dat dit bij mij ook het geval zou moeten kunnen zijn. Dus zei ik tegen Kees doe maar! Kees schrijft over zijn partij het volgende: “Wel meedoen. Niet meedoen. Wel meedoen. Dit was het scenario voor mij om een externe partij te spelen voor het avondteam D. Geen gelukkige voorbereiding om een partij te gaan spelen. Daarbij kwam ook nog de zorg voor de interne competitie. Hiervan moet ik altijd eerst bekomen. Na verloop van tijd, na teruggekomen zijn van corona, kreeg ik de smaak te pakken om er iets van te gaan maken. Helaas had mijn tegenstander alles in de smiezen en kwam ik een tempo’tje tekort om mijn plan uit te kunnen voeren. In overleg met de captain een remiseaanbod gedaan wat afgewezen werd door mijn opponent. Echter een aantal zetten later zag hij het niet meer zitten en bood remise aan wat ik direct accepteerde, want ik had gezien dat hij iets beter stond in het eindspel wat later ook bleek in de analyse.” Niets van te merken Kees dat je net Corona had gehad! Solide remise geweest en de stand daarmee 1½ - ½ . Tja en dan nu de rest he?

Bij mij ging het eigenlijk niet zo goed. Lars speelde een zeer sterke partij en waar ik in het begin naar mijn mening best wat beter spel had, heb ik dat er niet uit kunnen sleuren.  Sterker nog, zelfs een remise was niet meer binnen bereik en na 31 zetten en een sterke combinatie spel van mijn tegenstander Lars kon ik de vlag strijken. Stand 1½ - 1½

En je zou toch zeggen dat Zef dan zijn bijnaam Houdini zou moeten eer aan doen? Kom op Zef, het zag er na anderhalf uur best redelijk uit? Nou niets was minder waar zo rond de klok van half elf. Zef stond verloren, uiteindelijk twee kwaliteiten achter en zijn tegenstander had gewoon goed aanvalsspel. Uiteindelijk moest ook Zef zich gewonnen geven en dat deed pijn! Verliezen we met een rating verschil van 130 punten van de Rode Lopers, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat ze verdraaid sterk speelden! Jammer voor ons, maar een terechte uitslag van 1½ - 2½ ! Proficiat! En Team, wel dit zit er allemaal in en de volgende keer gaan we er weer voor.

Jo Godderij TC Baronie D