kop23.jpg

Vanaf maandag 2 januari 2023 beginnen we, op verzoek van enkele leden met het geven van schaakles op niveau Stap 2.

Ter informatie: bij Stap 1 gaat het voor echte beginners puur over de theorie (hoe lopen de stukken, wat is schaakmat, wat is pat etc.), maar bij Stap 2 weten jullie dat natuurlijk al. Bij deze stap ga je leren hoe je zorgt dat de activiteit van je stukken zo groot mogelijk is, je leert wat een penning is, hoe je daar gebruik van kunt maken en hoe je de vijandelijke verdediging uit kunt schakelen. Ook ga je leren hoe je met een zogenaamde dubbelaanval voordeel kunt behalen en nog veel meer trucjes om de tegenstander te verslaan.

Ook leer je hoe je alleen met een Koning en Dame mat kunt zetten en dat dat zelfs met een Koning en Toren lukt. Heb je een Koning en pion, dan leer je wanneer je wel of juist niet kunt promoveren, waarna de winst natuurlijk een eitje wordt.

De lessen worden gegeven door Bouke Jansma en beginnen dus vanaf maandag 2 januari 2023. Aanvangstijdstip om 19.05 (zaal gaat om 19.00 uur open). Voor leden van onze vereniging is het helemaal kosteloos. En jullie krijgen er ook nog een mooi boekje bij, met theorie en veel opgaven, waar je heel veel van kunt leren.

De lessen duren een klein uurtje (tot 20.00 uur) en tijdens de lessen wordt steeds een stukje theorie gegeven, gevolgd door het bespreken van de gemaakte opgaven. We gaan ervan uit dat de opgaven, die we niet samen op de clubavond maken, thuis worden gemaakt; dat betekent dus dat er ook nog een beetje huiswerk bij zit. Maar nadrukkelijk wel op basis van vrijwilligheid. Nou ja, als je echt beter wilt worden.............

Tenslotte: ben je al een stuk verder en geïnteresseerd in Stap 4, dan kunnen er ook nog een paar personen aansluiten bij Jo Godderij, die een paar weken geleden hiermee gestart is. De verschillende lessen (Stap 2 en 4) worden gelijktijdig gegeven.

In alle gevallen proberen we aan het eind van het seizoen zowel Stap 2 als Stap 4 af te sluiten met een soort examentje, zodat je kunt zien hoe ver je bent. En bij voldoende interesse gaan wij als bestuur dan volgend seizoen nadenken over (letterlijk en figuurlijk) een stapje hoger. Oftewel lessen in de Stappen 3 en 5.

Je kunt je via de mail aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bouke