En de tweede overwinning is binnen: Schaakvereniging Nuenen 2 – SV de Baronie 4: 2-6

Zaterdag 23 november hadden wij een succesvolle middag tegen Nuenen 2. Na een met Amsterdamse humor doorspekt welkom, begonnen wij aan onze wedstrijden. Na ongeveer 1½ uur moest Rob helaas de vlag strijken, twee pionnen achter en de tegenstander had vrij baan met een vrijpion, daar hielp niks meer tegen. Even later kwam Willem bij me en gaf aan dat hij overwoog om remise aan te bieden, aangezien zijn stelling redelijk vast zat, hij zijn ingezette aanval niet door zag gaan en dan kon het zo maar eens zijn dat hij daarna wat gedrukter zou komen te staan. Ergo, een wijs besluit en aangezien ik op dat moment zag dat we aan de andere borden eigenlijk overal beter stonden, stemde ik met Willem zijn voorstel in.

Bas Ligtenberg zag in zijn partij de kans schoon om een paard te offeren en vervolgens ging zijn tegenstanders koningsstelling compleet opgerold worden en een mat kon hij niet meer ontlopen. Gelijke stand op dat moment. Vlak daarna zag ook Frank zijn kans schoon om een dreun uit te delen naar zijn tegenstander en in een knap midden spel eindigend in een toren met een pion meer (vrijpion) eindspel zag de tegenstander van Frank geen heil meer in de zaak, stand 1½ - 2½ in ons voordeel. Astrid had inmiddels remise afgeslagen, ze stond beduidend beter, Henny aan bord 1 kwam door een knappe combinatie een kwaliteit voor en twee pionnen, overigens wel in een zeer complexe stelling, dus het bleef opletten geblazen.

Gideon stond ook sterk en had door een knappe combinatie een stuk gewonnen van zijn tegenstander, die steeds gedrukter kwam te staan. Ik zelf had een positioneel sterke stelling en mijn tegenstander bleef maar nadenken, offerde een pion om er uit te komen, maar dat lukte niet en uiteindelijk ging hij door zijn vlag heen. Vlak daarna gaf ook Henny’s tegenstander op, stand 1½ - 4½. Astrid stond eigenlijk goed op dat moment, terecht dat ze een remise aanbod had afgeslagen, maar ………. vervolgens overzag ze een vorkje van het paard van haar tegenstander en stond ze plotsklaps een paard achter. Eindspel, met twee pionnen meer, koningen en de tegenstander een paard. Hij dacht, die Astrid speelt mij te sterk en ik zie dat eindspel wellicht nog fout lopen, en hij bood opnieuw remise aan. Astrid twijfelde, vroeg mij om advies en ik dacht, neem maar het zekere voor het onzekere, ergo remise aannemen. In de analyse zou ze wellicht toch nog winnen, maar dat weet je natuurlijk nooit zeker in de partij zelf.

Dus stand 2-5 en het wachten was op Gideon die rustig en positioneel sterk speelde en uiteindelijk zijn tegenstander vloerde. Eindstand 2-6 en we staan dus bovenaan in de groep. Maar we hebben nog een paar sterke tegenstanders te gaan en daar moeten we ons dan ook op gaan richten.

Jo Godderij, Team Captain Baronie 4