Het was een spannende wedstrijd: SV de Baronie 4 tegen Son en Breugel 1

Zaterdag 7 maart moesten wij met het vierde team tegen Son en Breugel 1 spelen, thuis in de vertrouwde Vredenbergh. Mede door een paar zieken hebben we een beroep moeten doen op Paul Boeren om in te vallen. Na 1½ spelen kreeg Frank van Duren aan bord vijf remise aangeboden, maar na overleg met mij besloot hij om door te spelen, er was immers op dat moment nog niks beslist en het was een stelling die gerust alle kanten op kon gaan. Vlak daarna moest Rob de Ruyter spelend aan het achtste bord, al vroeg de vlag strijken, een kleine stommiteit kostte hem na iets meer dan een uur spelen de partij. Stand 0-1. Hein Groothuis aan bord zeven stond een stuk voor en wist een prachtige combinatie, enigszins geholpen door zijn tegenstander, door te drukken en rondde vakkundig af, stand 1-1. Na ongeveer 2½  uur spelen, kreeg ik (Jo Godderij) aan bord een eindelijk wat ruimte van mijn sterk spelende tegenstander; Rolf Goossen aan bord twee stond een kwaliteit en een pion voor; Bas Ligtenberg aan bord drie stond wat bedrukt, maar nog niks beslist en Zef Hendriks aan bord vier stond een pion voor en nadat zijn tegenstander zich ‘vergreep’ door de pion verkeerd te nemen, ging Zef al gauw een stuk winnen en dat was einde oefening. 2-1, meteen gevolgd door Frank die zijn tegenstander vakkundig ‘afmaakte’, stand 3-1. Speciale complimenten aan Frank, 5 uit 5 op dit moment voor het vierde team!!

Paul Boeren aan bord zes had een spannende partij leek mij en na zo’n dikke 2½ uur spelen won hij  door een fraaie combinatie ook een stuk en wist de partij naar zich toe te trekken na een dikke drie uur spelen. 4-1 en vlak daarna moest Bas helaas de winst aan zijn tegenstander geven, stand 4-2. Inmiddels had Rolf zijn kwaliteit voor ingeruild tegen een extra pion en een stuk, dus stond hij twee pionnen voor en moest er vervolgens weer een terug geven. Beide toren en lopers van ongelijke kleur. Ik stond op dat moment, doordat mijn tegenstander me wat te veel ruimte had gegeven, uiteindelijk beter, dreigde met een complex stukoffer, maar mijn scherp spelende tegenstander doorzag dat allemaal, offerde een kwaliteit en kreeg daarvoor twee sterke lopers en een verduveld lastig paard in stelling en ik werd weer de verdediging ingedrukt. Na een afruil van de dames, waar ik uiteindelijk toch weer iets beter kwam te staan gaf ik pardoes zelf de kwaliteit terug en uiteindelijk moest ik knokken voor remise. Na bijna 5 uur spelen besloten we daartoe, meteen daarna gevolgd door Rolf die er alles aan had gedaan om te trachten die pion voorsprong in winst om te zetten. Maar hij had ook een zeer sterk spelende tegenstander die telkens de goede zetten deed en met lopers van ongelijke kleur weet je het dan wel.

Eindstand 5-3, maar we hebben er echt voor moeten werken en dank aan onze tegenstanders van Son en Breugel 1 voor een wederom fijne schaakmiddag. Jullie waren een goede tegenstander.

Samen met HSC Helmond 3 staan we nu aan kop met 8 matchpunten, maar zij hebben twee bordpunten meer. Wij spelen niet meer tegen elkaar, dus voor beide ploegen betekent het dat we de resterende wedstrijden moeten winnen en de extra uitdaging voor ons zal zijn dat we met flinke cijfers zullen moeten winnen om die 2 bordpunten in te halen. Wij moeten nog tegen Bergen op Zoom 3 en tegen de Raadsheer 2, beiden tegenstanders om rekening mee te houden, te meer om dat bijvoorbeeld de Raadsheer 2 nog kampioenskansen heeft als een van de eerste twee (Helmond of wij) nog een steekje laat vallen. Nog volop werk aan de winkel dus team genoten, we hebben nog kansen om kampioen te worden, maar dan moge we geen steekjes meer laten vallen.

Jo Godderij TC Team 4 SV De Baronie