kop16.jpg

Zaterdag 12 maart was voor SV De Baronie 4 een dag voor de KNSB competitie. We moesten deze keer naar Zundert, je weet wel dat kleine gezellige plaatsje zuid van Breda. Volgens Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zundert_%28plaats%29) komt de naam 'Zundert' voor het eerst voor in een akte van 1157.  De bisschop van Luik bevestigde toen de schenking van tienden van Sunderda aan de Abdij van Tongerlo. De betekenis van Zundert wordt tegenwoordig gezocht in: zuid-aarde, land in het zuiden. Het huidige dorp Zundert is voortgekomen uit de herdgang de dagelijkse rondgang van de kudde onder leiding van de herder over de 'gemene' gronden) van Groot-Zundert, die naast Klein-Zundert bestond. De omgeving van Zundert is al sinds langere tijd bewoond. Archeologische vondsten tonen bewoning aan in de 2e eeuw v.Chr. Ook vondsten uit de Romeinse tijd zijn aangetroffen. Vermoedelijk is er gedurende langere tijd daarna nauwelijks bewoning geweest. In 1157 duikt de naam voor het eerst in schriftelijke bronnen op. In latere tijd waren er drie heerlijkheden: Zundert-Hertog, Zundert-Nassau (sinds 1388 behorend tot de Baronie van Breda en aldus sinds 1404 in het bezit van Huis Nassau) en Wernhout. Slechts Wernhout bezat de hoge heerlijke rechten. Zundert-Hertog omvatte slechts de kern van het huidige Zundert. Er bevond zich tot 1810 een schepenbank in Zundert.

Altijd goed als je een beetje oriënteert waar je naar toe gaat, want laten we eerlijk zijn, dat doen we niet vaak. Zundert heeft slechts circa 8500 inwoners, maar wel veel activiteiten en bekende namen! Vroeger was er veel turfwinning en nu kennen we Zundert van het bloemencorso, boomteelt, tuinbouw en veel natuurgebieden om Zundert heen, aardbeienfeesten in het tweede weekend van juni en de geboorteplaats van Vincent van Gogh met allerlei wetenswaardigheden in een soort van permanente tentoonstelling 'Vincent van Gogh: de wortels van een meester' museum over hem en zijn familie.

Maar Zundert is ook het ‘home’ van Schaakvereniging de Raadsheer in het gezellige café “ Het Wapen van Zundert”, zoals ik weet van Frank Verkooijen, een gezellige club met circa 50 – 60 leden en ook een flink aantal jeugdleden waar ze veel aan doen. Maar wij mogen er natuurlijk ook zijn met onze jeugd van circa 40 grootdeels kleine enthousiaste kids die op vakkundige manier worden begeleid. Kunst is om ze te houden en mee te laten spelen en verder te laten groeien zoals we dat met sommigen aan het doen zijn. Maar, als we even naar de statistieken kijken, Zundert met circa 8500 inwoners en 75 schakers in de club (jong en oud, ik rond even af), dat is dus 1 schaker per 113 inwoners…. Hmm …. Dan zouden we in Breda in vergelijking circa 1500 actieve leden moeten hebben in de verschillende schaakverenigingen. Mooie toekomstdromen Jo?

Goed, de wedstrijd dus. Het welkom was hartelijk, en met een kwinkslag in het teken van de rivaliteit, die er nu eenmaal is, met die leuk gebrachte opmerking van Jan Vriends dat de ME op stand-by staat voor de “geladen” wedstrijd tussen de Raadsheer en Baronie. We kunnen er gelukkig allemaal om lachen. Het was weer een spannende wedstrijd en laten we eerlijk zijn, voor ons belangrijk dat we op stoom zijn om onze eerste plaats vast te houden en voor de Raadsheer 2 om de aansluiting te houden.

Na een half uurtje stond het allemaal in evenwicht, behalve dat Paul Boeren aan bord 3 een pionnetje voor had weten te verschalken van zijn tegenstander Maikel van Ginneken. Zef Hendriks aan bord 4 had zijn favoriete Frans van stal gehaald tegen Willem de Kort, Hennie Daniels aan bord 2 tegen Jan van den Berg ging gelijk op en ondanks wat licht positioneel voordeel voor Sander de Smet aan bord 5 tegen Rene Roks was het daar ook gelijk. Gideon Deijkers speelde aan bord 6 tegen Jan Vriends, de TC van Raadsheer 2 en eigenlijk vond ik dat Gideon al na dat half uur onder druk kwam te staan. Maar goed, na een half uur nog niet veel van te zeggen natuurlijk en dat gold ook voor Willem van Kooten aan bord 7 tegen Adrie Domen (wel leek het op iets meer ruimte voor Willem), Bibi Nooren aan bord 8 tegen Herman Krijnen en ik zelf tegen Jos van Ginneken aan bord 1. Wij speelden een Dame gambiet waarbij ik al vrij snel koos voor een doorgeschoven pion op d5 i.p.v. afruilen op e5.

Na een dik uur spelen heeft Paul nu twee pionnen voor en staat daarmee wat mij betreft gewonnen. Gideon komt echt onder druk, heeft gewoon een sterke tegenstander aan Jan Vriends en komt er niet echt lekker uit, hij kan zijn draai niet vinden en krijgt weinig mogelijkheden. Staat dus eigenlijk dan al echt minder. Hennie heeft een solide stelling en ik weet dat hij zich altijd prima kan vinden in een gesloten stelling, dus dat kan nog alle kanten op gaan. Zijn tegenstander Jan van den Berg weet iedere keer de juiste voortzetting te vinden, en dat gaat zo de hele partij door. Zef heeft wat mij betreft te aarzelend opgetreden tegen een agressief spelende tegenstander Willem de Kort en staat echt wat onder druk en een pion achter. Bibi staat een pion voor en heeft met zwart een solide stelling weten op te bouwen en de dames van het bord weten te halen. Sander heeft ruimte, dat lijkt ook zo te zijn bij Willem en bij mij. Jos van Ginneken speelt een sterke partij maar geeft me de kans om druk op te bouwen, achteraf komen we tot de conclusie dat hij wellicht wat te verdedigend heeft gespeeld.

Net na twee uur spelen geeft Maikel van Ginneken het op tegen Paul Boeren, na van alles te hebben geprobeerd, dat moet gezegd zijn. Er zaten genoeg dreigingen in zijn spel en Paul heeft het niet cadeau gekregen, maar Maikel overzag een vork en ja, dan houdt het op. Goed gespeeld Paul!! Gideon heeft inmiddels ook een stelling waar je van ziet dat hij er echt niet meer uit gaat komen, hij blijft vechten, maar tegen routinier Jan Vriends gaat dat niet helpen. Jammer Gideon, maar om ongeveer kwart over drie moet hij de vlag strijken en is de stand gelijk 1-1. Zef staat dan inmiddels minder goed, pion achter en op de koning wordt gejaagd (je had moeten rocheren Zef in het begin?), in alle eerlijkheid rekende ik er mee dat Zef ging verliezen. Hennie staat nog steeds solide, maar dat geldt ook voor zijn tegenstander, dus dat ziet er remise achtig uit. Willem inmiddels een stuk achter en Sander staat een Dame tegen een toren en paard in een moeilijke stelling met Bibi nog steeds een dikke pion voor (ze speelt echt heel rustig, positioneel, niets forcerend). Ikzelf krijg van Jos van Ginneken steeds iets mee ruimte, heb inmiddels de overhand op de damevleugel met een open lijn en de lopers op zijn koningstelling gericht, maar het blijft opletten geblazen.

Half vier geeft Willem op en we staan met 2-1 achter! Dat hadden we niet bedacht Willem. Zoals je zelf al aangaf, gewoon de afruil in het centrum onderschat en de druk die jouw tegenstander daardoor kreeg met stukwinst tot gevolg doet je dan de das om! Hennie maakt redelijk snel daarna remise, 2½ - 1½, Zef staat minder maar houdt voorlopig stand, Bibi 2 pionnen voor, Sander nog steeds D tegen T+P en ik krijg steeds meer vat op de stelling. Sander komt tegen vieren nog even langs of hij niet beter remise kan aanbieden, want ondanks zijn voorstand is het wel een moeilijke stelling, echt moeilijk. Maar goed als ik ja zeg en Zef inderdaad verliest, want daar zag het toen naar uit, dan kunnen we maximaal 4-4 halen. We kijken elkaar aan…… ik zeg: “maatje” ….(en blijf even stil) en Sander weet genoeg, “ik speel wel door Jo”.  Thanks mate!!

Al snel daarna komt Zef melden dat hij remise heeft weten te bereiken. Fantastisch Zef, want dat haalt druk van de ketel en weer knap gedaan. Hoe fiks je het toch? Mijn sterk spelende tegenstander Jos van Ginneken strijkt vlak daarna de vlag. Ik kom gewoon met teveel druk op zijn hele stelling en bijna al zijn stukken staan op de 7de en 8ste rij. Hij heeft geen ruimte en ik wel. Inderdaad Jos, eerder zelf op de koningsvleugel moeten gaan drukken en de pion op de damevleugel dan maar voor gezien houden. Mooie partij Jos, analyseren waard. Stand op dat moment 3-3 en zowel Bibi als Sander staan beter. Sander meldt om kwart over vier dat hij heeft gewonnen (stand 4-3 voor ons) en wat mij betreft mocht Bibi remise aanbieden. Ik heb er echt aan gedacht om haar dat gaan te zeggen, want in zo’n geval gaat het om de winst. Maar afgezien van het feit of haar tegenstander dat zou hebben geaccepteerd….. Bibi speelde gewoon een geweldig toreneindspel en dat kon ik haar niet ontnemen. Overtuigd van haar kunnen, we hebben het vaker gezien, heeft ze door mogen spelen en uiteindelijk na circa 75 zetten en na bijna 4½ uur spelen verzilverde onze ‘ vrouwelijke Benjamin’ het punt en daarmee de zege: 5-3 in ons voordeel!

Geweldig gespeeld allemaal, ook als je verliest tel je mee, laat dat even gezegd zijn. Het gaat om het team resultaat en dat mag er tegen een solide en sterke tegenstander zoals Raadsheer 2, weer zijn. Teamgenoten, ook degenen die er deze keer niet bij waren, bedankt voor jullie inzet. We staan nog steeds nummer 1 in onze pool en met nog twee wedstrijden te gaan liggen we nog steeds op koers. Maar de buit is pas binnen als de laatste wedstrijd is gespeeld en we dan ook nog bovenaan staan.  Dank ook aan onze ‘vrienden’ van de Raadsheer 2, jullie waren een waardige tegenstander! Blij dat de ME niet nodig is geweest Jan!

Jo Godderij, TC SV De Baronie Team 4