kop16.jpg

Promotie voor SV De Baronie 4

Zaterdag 2 april was het zo ver. Onze laatste wedstrijd in de klasse 6E van de KNSB zaterdag competitie. We moesten tegen het tweede team van de Eerste Goirlese Schaakclub (EGS2) uit Goirle, thuis in ons eigen Mariëndal. En de opdracht aan het team was heel simpel: we gaan tenminste gelijk spelen, want dan zijn we kampioen.

EGS is een oudere schaakclub, meer dan 85 jaar geleden opgericht en een gezellige vereniging, met (net zoals bij ons) een goede jeugdafdeling. Hun eerste team speelt in KNSB 4de klasse en het tweede team dus in 6E. Voorzitter Maarten de Wit, tegen wie ik mocht spelen (twee voorzitters tegen elkaar he?), gaf aan dat hij langzaamaan naar een wat hoger leden aantal wil die dan ook in de onderlinge competitie spelen, dat is nu zo’n dikke 20 leden die dat doen. Ik wens hem daar veel succes bij!

Jammer voor EGS2 was dat zij een speler moesten missen op deze zaterdag, waardoor wij meteen na de opening al met 1-0 reglementair voor kwamen te staan. Betekende voor Gideon aan bord 6 dat hij pro forma alleen een eerste zet deed (1. Pa3 ….. nou je durft wel he Gideon??) en de stand was 1-0R. De tegenstanders van Paul Boeren aan bord 4 (tegen Frans Brock) en Frank van Duuren aan bord 5 (Peter Ansems) kwamen ruim later binnen toen we, nadat we even hadden gewacht, om 1310 uur begonnen. Paul en Frank hebben even gewacht maar uiteindelijk om kwart over een toch maar de klok aan gezet en om ongeveer half twee kwamen Peter en Frans binnen, duidelijk ‘not amused’ omdat ze de ingang van Mariëndal maar niet konden vinden. Het kan verkeren.

Op dat moment, na dat eerste half uur, staat Willem van Kooten aan bord 7 tegen de jeugdige Jorius Roelin een stuk voor (vorkje overzien door Jorius) en Rob de Ruyter aan bord 8 tegen het jongere broertje Jerion Roelin inmiddels twee pionnen voor. Voor de rest ziet het er na een aantal eerste zetten in de opening op ieder bord gewoon ‘normaal’ uit en in evenwicht. Om kwart voor twee geeft Jorius op tegen onze Willem en staan we comfortabel voor met 2-0 na drie kwartier spelen.

Vlak na de winst van Willem, maakt mijn tegenstander Maarten de Wit aan bord 1 een fout. Wij waren in een Budapester geland waarin ik had gekozen om via a5 mijn toren van a8 naar a6 en h6 te brengen, een variant die ik ’s ochtends nog had bekeken. Een partij tussen Firouzja (een talent uit Iran in de wereld top 30) en de Spaanse grootmeester Jorge Cori tijdens een Hoogoven schaaktoernooi eindigde op die manier met allerlei mooie verwikkelingen in winst voor zwart. Welnu, hoe vreemd het ook klinkt, laten wij nou in bijna dezelfde stelling terecht komen. Maarten speelde zijn paard naar e4 vóórdat hij zijn dame naar c2 had gebracht (om dat veld e4 onder controle te hebben) en dat gaf mij met een toren op h6 de kans om Dh4 te spelen. Dreigt mat op h2 en paard staat in op e4. Gewoon jammer Maarten, het gebeurt soms. Daarna heeft Maarten alle denkkracht benut die in hem zat en hebben we nog een stug tijdje door gespeeld.

Inmiddels is het net na tweeën en staat het bij Hennie Daniels aan bord 2 tegen Frans Lagerwaard solide met wat positioneel voordeel voor Hennie. Aan bord 3 speelt Zef Hendriks met zwart tegen Rob van Esch en staat ok. Positioneel solide stelling, nog geen gekke dingen op het bord. Bij Paul en Frank is het ook gelijk op, op dat moment en Rob tegen de zeer jonge Jerion staat inmiddels 4 pionnen voor, er speelt nog twee keer een bijna patstelling, maar Rob doorziet het allemaal en na 1½ uur spelen zet Rob met een inmiddels tot dame gepromoveerde pion zijn zeer jonge tegenstander mat. Ik vond het eigenlijk jammer voor dit wel heel jonge schaakmakkertje, hij nam gewoon nog niet de tijd om na te denken en speelde gewoon zoals hij het leuk vond. Nou dat hoort natuurlijk ook bij het leerproces en dat echte langer gaan nadenken, dat komt dan wel. Stand dank zij Rob’s overwinning 3-0!

Na ruim 2 uur spelen is Frank met zijn tegenstander remise overeengekomen. De stelling was redelijk gesloten en beiden hadden geen zin om het er op te wagen. Tja, dan is remise natuurlijk beter dan de kans op verliezen, ook al denken andere teamgenoten daar anders over. Remise is voor sommigen gevoelsmatig hetzelfde als verliezen. In diezelfde tijd komt mijn partij met Maarten de Wit langzaamaan ook ten einde. Maarten heeft van alles geprobeerd om met dat stuk minder mijn schaakleven te compliceren, maar uiteindelijk ging hij mat met pion b3-b2, zijn koning op a1, mijn koning op a3 en mijn loper op d3, terwijl zijn pion of f6 stond, twee velden van promotie. Dank voor een leuke partij Maarten. Op dat moment is dus eigenlijk de buit binnen, want met Franks remise en mijn winst, is de stand 4½ - ½.

Hoe staat het bij de rest? Hennie vind ik nog steeds positioneel beter staan, zijn tegenstander Frans Lagerwaard komt niet met zijn loper van c8 in het spel en Hennie heeft twee paarden sterk staan in het centrum. Zef komt me vertellen dat hij een stuk heeft weggegeven en als ik ga kijken zie ik weer zo’n typische Zef stelling. Hij staat positioneel gewoon solide, maar ja wel een stuk minder. Maar zoals Zef dan in dat soort situaties is: gewoon stoïcijns doorspelen. Paul staat inmiddels een stuk voor in een echt prachtige aanvalspartij. Zijn tegenstander Frans Brock weet van geen opgeven en haalt van alles uit de kast. Offert nog een toren tegen een paard, denkt zo met zijn dame wellicht eeuwig schaak te kunnen blijven geven, maar Paul overziet het allemaal rustig, laat zich niet van de wijs brengen, verschalkt nog een loslopend paard en na een door Paul mooi opgezette combinatie met gedwongen dame ruil gaat het toch echt helemaal compleet bergafwaarts met  de zwarte stelling. Maar zijn tegenstander geeft niet op, zelfs niet als hij helemaal niks meer op het bord heeft staan behoudens de koning en Paul inmiddels een pion heeft gepromoveerd, etc. Dan maar op mat wachten en dat kwam er ook. Inmiddels heeft Hennie besloten om de punten te delen met zijn tegenstander, stand 5-1 en na Pauls mat, 6-1 na ruim 3½ uur spelen!

En Zef…… tja …… de Houdini Hendriks act wordt uitgehaald en niet voor de eerste keer dit seizoen. Zef heeft al een keer remise aangeboden, want hij vond dat met een stuk minder dat gemakkelijk kan, en zijn tegenstander had zo iets van, nou ik wil nog even doorspelen. Ok, zegt Zef dan en gaat vervolgens alleen maar met zijn koning op en neer schuiven, dame op de zevende rij om alles af te dekken en wit komt ondanks dat hij een paard op f3 heeft staan maar niet er toe om de zwarte stelling te ‘doorboren’. Uiteindelijk besloot hij dan toch maar om de remise te accepteren en zo eindigt deze wedstrijd zo rond 1700 uur in 6½-1½ met een gemiddelde rating verschil van 150 punten in ons voordeel.

Als ik tot slot even het seizoen de revue laat passeren en alle Corona perikelen even naast me neer leg, dan hebben we een prachtig seizoen gespeeld. Eigenlijk de basis gelegd tegen RSR Ivoren Toren 2 op 9 oktober vorig jaar met onze winst van 6½ - 1½ . RSR is tweede geworden in onze ‘pool’. We hebben alle wedstrijden verder gewonnen met overtuigende cijfers, twee keer met 5-3 gewonnen en drie keer met 6½ - 1½, in totaal 10 matchpunten en 29½ bordpunt. De competitie is nog niet voorbij, maar wij hoeven niet meer te spelen en dat geldt eveneens voor RSR de Ivoren Toren 2 omdat Bergen op Zoom zich heeft teruggetrokken en hun uitslagen tellen voor geen enkel team mee. Geen team kan ons beiden nog inhalen, dus onze eerste plaats en de tweede plaats voor RSR Ivoren Toren 2 (met 8 matchpunten), is daarmee een feit.   

De persoonlijke resultaten van eenieder mogen er ook zijn. Astrid, Gideon en Sander 50% score over de in Team 4 gespeelde wedstrijden, waarbij Astrid nog een keer is uitgeleend aan het derde en daar de winst pakte en Gideon reglementair nog een extra puntje heeft gepakt en Sander gewoon 4 wedstrijden gespeeld, waarvan een keer aan bord 1 en met 2 uit 4 een goede prestatie. Rob met 2 uit 3 en ongeslagen ook een goede prestatie Rob en Willem met 2½ uit 4 ook zeer solide. Ook Zef met 2½ uit 4 ongeslagen en Hennie eveneens als vaste nummer 2 en een keer op bord 1 met 4 uit 5 ook ongeslagen. Frank met 2½ uit 3 eveneens ongeslagen en Paul met 4 uit 5 moest er eentje weggeven, maar wat een geweldige score ook Paul! Tja en dan onze Benjamin, Bibi, een prachtig resultaat jonge dame: 3 uit 3! Daar mag je best trots op zijn en dank aan jouw persoonlijke coach Carlos Hemmers die jou de fijnere kneepjes heeft bijgebracht. Tja en ikzelf heb het geluk gehad dat ik tegenstanders heb ontmoet die mij de winst gunden, 4 uit 4.

En daarmee zijn we dus kampioen in Klasse 6E. Dank voor jullie geweldige inzet Teamgenoten, ik vond het een eer om jullie TC te zijn en volgend jaar in de 5de klasse Team! Proficiat!

Jo Godderij Team Captain SV De Baronie 4