kop12.jpg

Baronie 1 presteert weer goed met een overwinning op Bergen op Zoom 1. Ik moet er wel bij zeggen dat Bergen op Zoom verzwakt aan de start verscheen. Twee spelers met een rating rond de 2100 waren er niet bij en ze werden vervangen door spelers met een rating van rond de 1700. Maar wij moeten het dan nog wel doen! En… we deden het ook, een 5-3 overwinning. We staan nu derde in het klassement, met nog 1 inhaalronde te gaan. We eindigen dit seizoen op plek 3,4,5 of 6. Als je dan nog bedenkt dat we tegen de huidige nummers 8 en 9 gelijk hebben gespeeld, dan had er misschien nog meer ingezeten. Maar ik ben zeer tevreden over dit seizoen.

Hoe verliep de wedstrijd. De start was belabberd, ik had een lekke band na een kilometer fietsen en kon te voet terug naar huis. Daar pikte ik mijn vrouw haar nieuwe fiets in, die ik na enig protest meekreeg. Ik was nog net op tijd voor de wedstrijd. Gelukkig hadden mijn teamgenoten alles geregeld, wat een topteam! Ik hoefde alleen nog maar een toespraakje te houden, waarin ik de gasten welkom heet en wat mededelingen doe, zoals telefoon uitzetten. Niet iedereen luistert daarnaar, want iemand uit het tweede was het vergeten.

Nu de echte wedstrijden. Bij mijn eerste rondje langs de borden zag ik niemand slecht staan. Ook bij mijn tweede rondje stond het op veel borden nog gelijk. Rob kon met een paard op f7 slaan. Dat ziet er dus veelbelovend uit. Ook Willem had initiatief tegen de sterke Peleman. Sebastiaan had het moeilijk en kreeg grote druk over de b-lijn. Ook Carlos kwam steeds slechter te staan. Na een theoretisch begin ging het steeds minder. Een matdreiging kon Carlos niet weerleggen en verloor van het jeugdige talent, Ruben. Gelukkig compenseerde Rob dit verliespunt. Willem dwong zijn sterke tegenstander tot remise en de wedstrijd van Rens was me lang onduidelijk, maar een remise was welkom. Ondertussen ging mijn tegenstander onverdroten in de aanval. Ik had Lg4 gemist en moest mijn Dame naar c2 verplaatsen. Hij kwam daarna met Pf3 schaak en door L x Pf3 kreeg zwart een pion op f3. Even later na h3 kreeg ik een loper offer tegen. In mijn berekening kon ik het aannemen en mijn berekening klopte. En daardoor kwamen we op voorsprong.

        

Zwart speelde hier Lxh3. Mocht ik dat offer aannemen? Ik had het niet aan zien komen.

De partij ging als volgt verder.

  1. h3 – Lxh3 2. PxLh3 – Dxg3 3.fxg3 – Lxe3 schaak 4. Kh1- Txc2 5.Lxf6 – Lxd2 6.Le7 en 1-0

Zwart dacht na 4.... Txc2 een stuk terug te winnen, maar dat klopte niet en bovendien was mijn d-pion, gesteund door mijn zwarte loper niet meer te stoppen.    

Er waren nu nog 3 partijen bezig waaruit we 1,5 punt moesten halen. Eerst dacht ik dat is nog lastig, maar toen zag ik dat Frank een kwaliteit voorstond. Frank speelde dat bekwaam uit en het vierde bordpunt was er. Sebastiaan kon uiteindelijk de stelling openbreken met een offer en ging daardoor nog voor de overwinning, maar dat was teveel van het goede. Remise door eeuwig schaak en de buit was binnen. Michiel gaf zijn tegenstander les in het eindspel. Michiel stond 2 pionnen achter in een toreneindspel en hij wist dat knap remise te houden. Dit was een mooie beloning voor een niet al te sterke partij van hem. Na afloop zijn we met 7 spelers het seizoen gaan doornemen bij Sawasdee, een Thais restaurant. We hebben niet alleen het seizoen maar de hele wereldproblematiek doorgenomen. We waren er om 18:15 als een van de eerste in het restaurant en gingen als laatste weg, dus een gezellige avond.

De Baronie 1

Rating

 

Bergen op Zoom 1

Rating

 

Oomen, A.M.J.G.M. (Rens)

2034

-

Herck van, M. (Marcel)

2088

½ - ½

Berkel van, R.J.C.M. (Rob)

1956

-

Hert de, O.R. (Oliver)

1938

1 - 0

Linden van der, W. (Willem)

1908

-

Peleman, T. (Tony)

2057

½ - ½

Dijksman, S. (Sebastiaan)

1908

-

Punt, R. (René)

1792

½ - ½

Hemmers, C.A.M. (Carlos)

1879

-

Ruben, B.R. (Berend)

1818

0 - 1

Ooms, C. (Kees)

1865

-

Vriens, L. (Levi)

1641

1 - 0

Jong de, F. (Frank)

1857

-

Kraaijeveld, P. (Peter)

1706

1 - 0

Antonissen, M. (Michiel)

1862

-

Liekens, R. (Ronny)

1664

½ - ½

Gemiddelde Rating:

1909

 

Gemiddelde Rating:

1838

5-3