kop11.jpg

Maandag 9 mei was het zover. De laatste inhaal ronde (ronde 4) voor Baronie D en dit keer tegen de Stukkenjagers D uit Tilburg. We hadden er zin in en het Team van de Stukkenjagers ook te zien aan de wijze waarop ze binnen kwamen. Confident en vrolijk en dat mag ik graag zien. Rating verschil was ongeveer 200 in ons voordeel, maar ….. het leeftijdsverschil was ongeveer 40 jaar in ons nadeel. Ik denk dat wij gemiddeld 70 waren en de Stukkenjagers een team hadden met een gemiddelde leeftijd van om en nabij de 30 jaar maximaal. Ouderdom versus jeugdig elan, wat gaat het worden?

De indeling was:

  1. Jo Godderij (1824) tegen Jens Korzilius (1632)
  2. Zef Hendriks ((1671) tegen Tsz Keung Wong (1673)
  3. Karoly Kapitany (1596) tegen Ton van den Heuvel (1320)
  4. Paul Boeren (1648) tegen Max Mutter (1327)

 

Als je er zo naar kijkt, naar dat rating verschil, zou je zeggen, 3½ tegen ½ wordt de verwachte einduitslag. Maar we weten allemaal dat het niet zo gemakkelijk valt te concluderen.

 

In het eerste uur ging alles een beetje gelijk op. Ik vond dat ik zelf met zwart spelend, een beetje positioneel voordeel had, niet veel, maar wel een beetje, omdat ik van mijn tegenstander Jens de gelegenheid kreeg in een Budapester mijn a-toren in het spel te brengen gericht tegen zijn Koningsvleugel. Zef had met wit meer ruimte weten te creëren en Karoly met zwart had gewoon een erg solide stelling. Paul met wit spelend had een ruime open stelling en stond zelfs een pion voor.

 

Na 1½ uur spelen offreerde ik een paaroffer aan Jens, waar hij lang over heeft nagedacht. Hij besloot het aan te nemen, maar dat liep niet goed af en na een klein half uurtje daarna en 5 zetten later, besloot hij om de vlag te strijken. Mat of dame verlies was onvermijdelijk. Mooie partij Jens, dat was onze conclusie bij het naspelen, dank voor de tegenstand! Stand 1-0.

 

Zef staat inmiddels een pion voor, maar wel in een erg complexe stelling, Karoly staat tegen invaller Ton inmiddels een stuk voor, maar echt wel een complexe stelling en Paul, tja Paul staat aan het einde van het middenspel na twee uur spelen ook een pion voor. Dat bouwt hij langzaamaan positioneel verder uit en na 2½ uur spelen overziet Paul dat hij op zijn 43ste zet gewoon mat kan geven met een pion (het kan verkeren), maar na drie uur is het toch echt ‘over en uit’ en strijkt ook Max Mutter de vlag. Stand 2-0.

 

Karoly en Zef zijn nog bezig. Karoly heeft echt een mooie partij tegen Ton van den Heuvel die zich absoluut niet laat imponeren door de grijze haren van Karoly. Maar uiteindelijk gaat het toch de verkeerde kant op. De druk van Karoly op de witte koning wordt groter en groter en nadat Karoly een toren afruilt tegen twee lopers met druk van vrijpionnen is het toch echt wel tijd om de vlag gaan te strijken voor Ton. Mooie partij, proficiat Karoly die overigens een nog betere en snellere voortzetting miste op de 35ste zet, maar dan was het einde wellicht niet zo ‘fraai’ geweest. Stand 3-0!

 

Zef was de laatste die bezig was en ondanks de pion voor ging het toch op een gegeven moment, mede door het verduveld goede spel van zijn tegenstander Keung Wong, naar een stelling toe waar ik van dacht ….. nou Zefke, we gaan het weer eens meemaken: gewonnen staan en dan toch nog verliezen? Maar “Houdini Hendriks” sloeg weer toe en Zef wist er een remise uit te slepen. Mooi gespeeld!

 

Eindstand zoals het ratingverschil eigenlijk al aangaf: 3½ - ½

 

Als SV De Baronie Team D zijn we zodoende op een gedeelde derde/vierde plaats geëindigd in de avondcompetitie, 3 gewonnen wedstrijden, drie verloren en een keer gelijk, 7 matchpunten en 13 bordpunten. Onze tegenstander van deze ronde, staat met 2 bord punten meer op de derde plaats, dus de ‘jeugd’ boven de ‘ouderdom’, ergo de jeugd heeft de toekomst.

 

Onze persoonlijke resultaten in de avondcompetitie zijn een beetje verdeeld. De vaste kern Jo (80% score), Zef (22%), Karoly (50%), Paul (40%) en Rob (25%) heeft een gemiddelde van 41%.... ietsie aan de lage kant en zeker niet in vergelijking met hetgeen de meesten van ons in de KNSB afgelopen seizoen hebben gepresteerd waar Zef en Paul en Rob alle drie ruim boven de 50% zaten. Onze invallers Kees van Dongen, Frank van Duuren en Astrid Msrtens hebben gelukkig allen de meeste punten weten binnen te halen en als we hun gemiddelden er bij nemen komen we boven 50% gemiddelde score en dat rechtvaardigt dan inderdaad weer de plek waar we zijn geëindigd.  Kortom, we staan op de juiste plek! Team bedankt voor dit seizoen en we gaan er weer voor komend jaar!

 

Jo Godderij, TC SV De Baronie D