kop18.jpg

Maandag 26 september NBSB Avondcompetitie Baronie D tegen Caissa Gilze Rijen

Ook de NBSB is weer met haar avondcompetitie begonnen. Maandag 29 september moest Baronie D een thuiswedstrijd spelen tegen Caissa uit Gilze Rijen. Caissa heeft enige jaren niet meegedaan in de competitie i.v.m. corona perikelen, maar is dit seizoen weer gestart. Het team van Caissa bestond uit 1. Harm Ophorst, 2. Marco van de Hout, 3. Hans Leenaars en 4. aanvoerder Niek Soeterboek. Wij speelden met Willem van der Linden aan bord 1, Karoly Kapitany aan bord 2, Paul Boeren aan bord 3 en Rob de Ruyter aan bord 4.

Na een welkomstwoord door de voorzitter Jo Godderij (die deze avond niet meespeelde) werden de klokken even na 2000 uur aangezet. IN het begin zag ik dat de partijen redelijk gelijk opgingen, maar na een drie kwartiertjes zag je toch een duidelijke kentering komen. Willem met zwart had allerlei ruimte gekregen van zijn tegenstander, die weliswaar snel ten aanval was getrokken, waarbij hij zoals Willem schreef, zelfs een soort van herdersmat probeerde. Dat had Willem al lang niet meer meegemaakt. Maar het gevolg was wel dat Willem een goede ontwikkelingsvoorsprong kreeg en de koning van zijn tegenstander Harm bleef in het midden staan. Hierdoor kon Willem met een relatief gemak de centrale lijnen helemaal open gooien. Zodoende werden al zijn stukken op de witte koning gericht. Na ongeveer een dik uur zag je dat wit steeds meer onder druk kwam (ik kon sporadisch even gaan kijken) en zoals Willem aangaf: “Omdat nog steeds niet al zijn stukken ontwikkeld waren, was het vrij eenvoudig om de koning op te jagen, wat uiteindelijk tot mat of damesverlies zou leiden. Hij gaf op dat moment maar op.” Ja dat is nog een leuke binnenkomer natuurlijk! Stand Baronie D-Caissa 1-0.

Paul Boeren aan bord 3 kwam tegen Hans Leenaars in een voor Paul onbekende opening zoals hij zelf vertelde. Paul kennen we als iemand die lekker agressief probeert te spelen en zo ook nu. Ieder keer als ik even keek, dacht ik, nou niet gek die stelling, maar zoals Paul aan me schreef: “Agressief aangepakt en later bleek het iets te pittig te zijn geweest. Met het nodige geluk er een remise uit weten te halen”. Later bleek dat dit voldoende bleek voor de teamoverwinning. Stand Baronie D tegen Caissa 1½ - ½.

Die zag ik zo rond 2130 echt wel zitten. Ondanks de remise van Paul. Want Rob stond een ruime kwaliteit voor en Karoly aan bord 2 had echt een mooie stelling opgebouwd. Offensief drukkend op zijn tegenstander en daar is Karoly goed in. Karoly schreef daarover: “Ik speelde met wit een korte partij. Zwart stelde zich na de opening zeer verdedigend op. Ik was daarentegen uit op een snelle aanval. Al op de 15e zet had ik pionnen op f5, g4, d5, en e4. Mijn tegenstander Marco van de Hout  zag het gevaar niet en begon met een aanval op de h lijn en liet zijn verdediging eigenlijk wat verslappen. Toen zijn voorgenomen aanval vastliep wist ik twee centrum pionnen te veroveren en rukte met drie pionnen naar de overkant. Op de dertigste zet was de partij voorbij toen zwart ook nog een toren moest geven om de witte promotie tegen te gaan.  Een uitermate nuttige zege voor de team uitslag.” Dat klopt, want wat was er ondertussen gebeurt met Rob’s partij? De kwaliteit meer was er niet meer en sterker nog onze Rob liet zich pardoes mat zetten door de zwarte dame. Jammer Rob, echt jammer, je had hier beter verdiend. Maar goed zoals ik altijd tegen het team zeg; het gaat om het totaal pakket en dat was uiteindelijk een overwinning van 2½ - 1½ voor de Baronie D. Dank heren, we zijn goed begonnen!!   

Jo Godderij, Vz SV De Baronie en normaliter TC van Baronie D