kop8.jpg

Opdracht uitgevoerd

Baronie 1 had van ondergetekende de opdracht om met 5½ - 2½ te winnen. Wat een team zijn we! We hebben het nog gedaan ook:  5½ - 2½ gewonnen!!!

Mijn als grapje bedoelde opdracht was gebaseerd op de ratings van Bergen op Zoom. Ze hebben  5 sterke spelers met ratings boven de 1900 en 3 spelers met een rating onder de 1800. Als we 5 remises spelen tegen de sterkere spelers en de 3 andere winnen dan wordt het  5½ - 2½.

Voor de wedstrijd moesten we uitwijken naar het Belcrumhuis omdat Mariendal niet beschikbaar was. Frank de Jong hielp vooraf met het plaatsen van de tafels stoelen en schaakmateriaal. Frank hiervoor bedankt. We hadden alles maar net op tijd op zijn plaats gekregen. De gasten waren er allemaal op tijd.

Bergen op Zoom komt maar met 3 spelers van boven de 1900 rating, dus ik had gelijk goede hoop op een zege. De wedstrijden gingen lange tijd gelijk op. Ik zag bij een rondje langs de borden niemand met echt voor of nadeel. Mijn buurman Frank zag ik wel steeds beter komen te staan. Ikzelf bleef maar naar voordeel zoeken. Bij een tweede rondje langs de borden zag ik 3 borden met licht voordeel. Het gaat dus de goeie kant uit. En dan ineens kwamen de uitslagen binnen. Carlos verloor jammer genoeg, Willem melde dat hij aan zijn opdracht had voldaan, een remise tegen een 2000 speler. Rob maakte goed gebruik van het rating verschil, hij overspeelde zijn tegenstander. Frank de Jong was ook goed bezig, hij bouwde zijn kleine voordeel uit naar materiaal voordeel en dus winst. Michiel en Arno op de borden 7 en 8 waren ook goed bezig. Zij lieten zien waarom ze in het eerste spelen en wonnen beide. Daarmee was de overwinning binnen!! Sebastiaan stond goed tegen de sterke Marcel van Herck. En ik kwam vlak voor tijdnood ineens in de problemen. Ik had de consequentie van Lb2 gemist! Zwart speelt daarna c4! Zijn vrije c-pion kon nu doorlopen naar c1! Zie de stelling in diagram 1 hieronder. Ik speelde Kg3 en gaf mijn loper weg en ging daarna op pionnenjacht. Maar er zijn betere oplossingen. Wie ziet ze? Mijn loperoffer oplossing werkte gelukkig ook en na 57 zetten forceerde ik remise. Zie het tweede diagram. Hoe forceert wit hier  remise? Sebastiaan bleef zoeken naar winst, maar het zat er niet meer in. De spelers gingen wel door tot het einde en speelden door tot alle materiaal van het bord was. Ondertussen  stond er al een groep te wachten, er was een bingoavond voor gehandicapten. Hadden we de zaal nu tot 18:00 of tot 18:15? We mochten gelukkig doorgaan tot 18:15 en na meer dan 5 uur spelen was er remise op bord 1.

Ik wil nog een ding melden: CARLOS MOET IN HET EERSTE BLIJVEN!!! Carlos mist door zijn ziekte wat energie om er vol voor te gaan. Hij denkt aan stoppen. Maar ook een Carlos op halve kracht is nog van waarde voor ons team. We zijn samen als een team aan dit seizoen begonnen, laten we het seizoen samen afmaken. (Er is wel een speler die iets later aan het seizoen is begonnen, maar dat doet er niet toe.) Carlos moet blijven!! Hij hoort in ons team.   

Teamleider Kees

De Baronie 1 Rating Bergen op Zoom 1 Rating Ronde 5
Berkel van, R.J.C.M. (Rob) 1964 Kasteren van, B. (Bart) 1724 1 - 0
Dijksman, S. (Sebastiaan) 2018 Herck van, M. (Marcel) 2047 ½ - ½
Linden van der, W. (Willem) 1913 Peleman, T. (Tony) 2035 ½ - ½
Hemmers, C.A.M. (Carlos) 1887 Aerts, E. (Eric) 1904 0 - 1
Jong de, F. (Frank) 1883 Dort van, L. (Lars) 1868 1 - 0
Ooms, C. (Kees) 1825 Punt, R. (René) 1738 ½ - ½
Antonissen, M. (Michiel) 1857 Putte van de, B. (Bas) 1808 1 - 0
Slagboom, A.J. (Arno) 1815 Groenveld, H.A.G. (Henry) 1651 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1895 Gemiddelde Rating: 1847 5½-2½

  

                                        

Diagram 1:Wit  aan zet maakt snel remise.                Diagram 2: Wit aan zet maakt remise

Er zijn 2 oplossingen voor diagram 1.