kop17.jpg

Maandag 16 januari 2023 was het zover. Het D-Team van de SV De Baronie moest uit tegen het Roosendaalsch Schaak Genootschap (RSG) en dan het A team daarvan. Ok, ga er maar aan staan, als ze in hun sterkste opstelling komen, dan kunnen ze een gemiddelde rating hebben van bijna 1820 en wij … in onze sterkste opstelling 1690. Waarbij de echte verschillen dan zeker zitten in de eerste twee borden. Dus we gingen er eigenlijk naar toe met de insteek van zo weinig mogelijk weggeven, als we verliezen, dan met zo klein mogelijke cijfers. Dat was de opdracht van de Team Captain Jo.

RSG is in vergelijking met SV De Baronie nog een jonge vereniging, opgericht 5 mei 1999. Het motto van de club is: Serieus en gezellig schaken. Leuk, dat komt wel overeen met onze club, willen wij ook. Aan de ene kant serieus bezig zijn en aan de andere kant even aan het einde gezellig napraten. Ik moet zeggen dat het ‘honk’ van RSG inderdaad een heel gezellige indruk maakt, echt een ouderwets bruin café: de Veestallen en  achter de bar net zo’n gezellige ‘kroegbaas’ als onze Berry. Paar kamertjes waar ze spelen en wij hadden ook zo’n ‘privé suite’.

Voor we arriveerden hebben we even moeten zoeken naar een parkeerplaats, want de straat was vol (alleen twee invaliden plaatsen waren nog over en daar gaat chauffeur Jo niet op staan) en de grote parkeer plaats was om een onverklaarbare reden (althans voor ons) afgesloten. Na een rondje extra besloot Jo maar ergens in een afgelegen straatje te gaan staan waar de parkeer meter niet werkte en hij het risico liep een bon te krijgen …. Maar ja alles voor het schaken he?

Maar goed, we waren er. Zef ‘Houdini’ Hendriks speelde aan bord 2, Karoly Kapitany (die ondanks het ziekbed van zijn echtgenote toch mee is gegaan, waarvoor dank Karoly) aan bord 3, Paul Boeren (die eigenlijk liever niet meerijdt bij een ander) aan bord 4 en Jo Godderij (chauffeur, TC en Vz) aan bord 1. Toen we de opstelling van de tegenstanders zagen, viel het mij (Jo) meteen op dat de  twee spelers die de hoogste rating hebben (Jan Schuurmans en Marc Naalden), niet meespeelden. Vreemd dacht ik nog. Dan sta je bovenaan, met 7 matchpunten en hebt eigenlijk je grootste tegenstander (KING C) al verslagen ….. dan zorg je toch dat je de laatste drie wedstrijden gaat winnen tegen de mindere goden in de groep? Tja, dat zou je toch zeggen….. maar hierover later meer.

In het begin was er nog wat gerommel met de klokken, want het duurde even voor dat het NBSB tempo overal juist stond (althans dat dachten we, totdat bleek dat Zef na anderhalf uur spelen bijna geen tijd had verbruikt en die klok dus niet goed stond afgesteld). Maar om 2010 uur begonnen we.

Ik (Jo, 1826) speelde met wit tegen Jac Smits (1679); achteraf aan de bar bleek dat hij de vader is van Marc Smits (rating rond de 2200) die een tijdje intern bij ons heeft meegespeeld (jammer genoeg niet meer). Wij hadden een leuke partij en ik had toen we begonnen geen flauw idee wat de sterkte was van Jacques (telefoon stond af, dus ik kon het ook niet opzoeken) en hij week al meteen van de gebaande paden af. 1.d4, e6 2.c4, b6 (ok, kan natuurlijk, maar niet meteen gebruikelijk) 3.Pc3, Lb7 4.e4, Lb4 5. Dc2, Dh4 en die had ik echt niet verwacht. Nog nooit tegengekomen, maar eigenlijk helemaal niet zo’n achterlijke zet. Ik ben gewoon verder gaan ontwikkelen en speelde 6.Ld3, Pc6 7. Pf3 (dwingt de dame te kiezen), De7 (terug dus en geen avonturen op de koningsvleugel op dit moment) en na lang nadenken besloot ik toch om maar kort te rokeren, dus 8. 0-0, Lc3: 9.bc3:, 0-0-0 en tja, toen dacht ik, niet lang gaan treuzelen of opbouwen maar meteen gaan aanvallen op de zwarte koningstelling met  10.a4, Pa5 11.La3, De8 (dat is een keuze, ik had eigenlijk 11….d6 verwacht) 12. Lb4!, Pc6 13.a5, d5 14.ab6:,cb6: 15.ed5:, ed5 en dan komt het allemaal bij elkaar. 16 Tfe1, Pb4 17.cb4:Dc6 18.c5, (nog niet die pion op a7 nemen, dat kan later), Pf6 (ja, allemaal een beetje laat nu, want 19. Ta7:, The8 ogenschijnlijk goede zet, maar ik kies er voor om de torenlijn te verdubbelen met 20. Tea1. Eigenlijk had ik meteen 20. b5! moeten spelen hier, dat was beter geweest. Maar ok, 20. …Pd7 en ja, nou hoefde ik niet lang meer na te denken, a tempo hier 21.b5 en Jacques vond het wel welletjes en gaf op en bood me een drankje aan de bar aan (cola light, want ik rij????). Stand 0-1, mooie partij, we hebben nog even er over nagepraat, wat wellicht voor andere mogelijkheden er in hadden gezeten en achteraf denk ik dat ik weliswaar de partij heb gewonnen, maar Jacques hem ook echt heeft verloren. Met een iets meer agressieve houding (hij was tenslotte lang gaan rokeren om op mijn koningstelling te drammen) had er wellicht meer in gezeten.

Karoly (1623) speelde met wit tegen Frank Rockx (1524) en al in relatief korte tijd -na ongeveer een uurtje spelen- stond hij gewoon goed. Zijn tegenstander speelde gewoon te snel en Karoly bouwde echt een mooie stelling op, alle stukken gericht op de koningsstelling. Uiteindelijk maakte onze ‘Karoly’ toch een foutje, maar gewoon omdat hij zo goed stond kon hij zich dat permitteren en ging het eindspel in met een dikke kwaliteit meer en dat is hem wel toevertrouwd. Stand 0-2.

Zef (1708) speelde met zwart tegen Nico Kloosterboer (1590) en eigenlijk zag je al na een uur dat er veel was afgeruild, Zef positioneel wel iets ‘ruimer’ stond, maar Nico speelde degelijk en zorgde er voor dat Zef er niet doorheen kwam. Gewoon goed gespeeld, na het middenspel ieder twee torens en een loper van ongelijke kleur en een vijftal pionnen en nadat Zef met verwoede pogingen trachtte om -ondanks dat het echt remise was, en na een remise aanbod te hebben afgeslagen- toch te winnen en dat het er gewoon niet in zat, besloot hij na 2½ uur maar op dat remise aanbod in te gaan. Prima Houdini, want we stonden op dat moment met 2-0 voor en je weet dat ik dan zo iets heb van als er remise in zit, aanbieden en de match binnen halen en niet gaan experimenteren. Enfin, door Zef’s remise was de winst veilig gesteld en was eigenlijk alleen Paul Boeren nog bezig.

Ja, Paul, hoe is het daarmee vergaan? Paul (1601) speelde met zwart tegen Hans Ravestein (1477). Voorwaar een echte ‘Paul’ kwam er weer op het bord. Dat heeft hij, in het begin meteen van de theorie weg, niet te bang om een heel vreemde stelling op het bord te toveren en na een uur had ik echt zo’n déja vu effect. Ik schreef in mijn notitievelletje op dat moment: Paul gaat een offer krijgen op g5, waarbij de koning helemaal onder druk komt te staan en dat ziet er niet goed uit, echt niet goed. Maar wat doet Hans? Die offert weliswaar op g5, maar met de loper, terwijl hij met het paard had moeten slaan en meteen zijn dame op h5+ schaak had kunnen inbrengen en dan was het echt een moeilijke partij geworden voor Paul. Nu nog steeds wel in het begin hoor, maar door op deze verkeerde manier te offeren kreeg Paul kansen en kon dat stuk dus vasthouden. Na 2½ en een echt ‘wilde partij’ was er een stelling ontstaan (nadat Paul een naar mijn en Karoly ’s mening een winnende voortzetting miste) waarin wit 6 pionnen en een loper over hield tegen paard loper en 3 pionnen. Het was onduidelijk hoe dit af zou lopen, althans voor Paul en Hans op dat moment en aangezien het al laat was besloten ze tot remise. Mooi gespeeld, beide heren en stand 1-3 in ons voordeel.

Tja, hoe zat dat nou ook al weer? Waarom niet de winnende opstelling? We hebben het er niet over gehad tijdens de wedstrijd, maar terwijl ik dit stukje schrijf, heb ik even gekeken op de website van RSG. Onder de titel: Missie geslaagd! Staan de eerste zinnen en ik ben zo vrij ze even over te nemen: “Maandag 16 januari kregen we De Baronie op bezoek. Hun roem was ons vooruit gesneld. Ze kwamen op maximale sterkte met een gemiddelde rating van ongeveer 1700. Wij legden ruim 100 punten minder op de weegschaal. Bewust speelden we niet op volle oorlogssterkte om het promotiespook te ontlopen. Voor onze selectie is de eerste klasse te hoog gegrepen. We hebben wel geknokt, maar met de handrem er op.” 

Tja, het kan verkeren, beide teams tevreden, degene die wint en degene die verliest. Dank gastheren, het was een leuke avond en wie weet komen we elkaar volgend jaar weer tegen. En uiteraard ook mijn team bedankt. Op naar de volgende ronde, Jo Godderij TC Baronie D