kop15.jpg

 

Zo, voor je het weet is het weer KNSB Zaterdag competitie en voor het derde team is het proberen te handhaven. Dus, met slechts een gewonnen wedstrijd tot nu toe, moesten we er zeker nog eentje winnen om een beetje veilig te zijn. Deze zaterdag, 11 maart 2023, was Staunton 1 uit Etten Leur onze tegenstander.

Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Etten-Leur)  geeft aan dat de gemeente Etten Leur eerst "Etten c.a." (cum annexis) heette. Toen waren er delen van Hoeven, St. Willebrord en Prinsenbeek deel van. In 1953 vond er echter een grenscorrectie plaats met de gemeente Rucphen. Hierdoor kwam het dorp St. Willebrord (dat ontstaan was in het grensgebied tussen de gemeenten Hoeven, Rucphen en Etten en Leur) voor het grootste deel bij de gemeente Rucphen. Het deel van St. Willebrord ten noorden van Rijksweg 58 bleef onder Etten c.a. vallen. Etten-Leur heette tot 1968 Etten en Leur. De lintdorpen Etten en Leur waren de enige woonkernen in deze gemeente. De grens tussen Etten en Leur liep langs het Sander, de Baai en de Lage Neerstraat. Rond 1968 waren de dorpjes aan elkaar vastgegroeid. Met het verdwijnen van Rijksweg 58 uit het centrum van Etten-Leur is ruimte ontstaan voor herontwikkeling van het stadshart. Vanaf circa 2000 is op, onder en rond het voormalige rijkswegtracé een compact stadshart verrezen. In het totale centrumplan zijn 1.000 ondergrondse parkeerplaatsen, 13.500 m² winkelvloeroppervlak, 2.000 m² horeca, 400 woningen en 10.000 m² kantooroppervlak, waarvan het grootste deel wordt ingenomen door het stadskantoor, gerealiseerd. Ik kom er regelmatig als ik een rondje fiets, ik vind het een leuke plaats met een mooie kern en mooie buitengebieden met zeer moderne architectuur.

Staunton speelt in Buurthuis D’n Drempel aan de Papenstraat 47. Een echt buurthuis, gerund door vrijwilligers en dat is te merken aan de prijzen van de consumpties. 1€ (ja echt) 1€ voor een bakkie koffie of een glaasje fris. Niet te geloven dat ze het er voor kunnen doen daar in Etten Leur. Staunton heeft net als de Baronie ook een eigen jeugdafdeling en speelt de competitie op vrijdagavond. De Schaakvereniging Staunton is opgericht in 1937 in Etten. De vereniging is niet onder de naam Staunton opgericht, maar in de jaren 1960 veranderde de naam in Staunton, toen de schaakvereniging de vereniging werd voor de gehele gemeente Etten-Leur. De club is genoemd naar de beroemde Britse schaker Howard Staunton.

Wij waren ruim op tijd, te meer daar Tamara van Boxtel (Teamcaptain en Voorzitter van Staunton) ons er voor had gewaarschuwd dat we niet vlakbij voor langere tijd konden parkeren. Dus besloot Jo (onze TC) onze auto in de parkeergarage onder het winkelcentrum te zetten. Konden we meteen een wat langere frisse neus halen, want 1.5 km lopen. Hennie was met de trein gekomen, Paul en Willem uit Oosterhout met een separate auto en Sander ook separaat want die wilde na zijn wedstrijd vroeg weg.

Bordindeling Staunton 1 versus Baronie 3 was:

  1. Maikel Merkies (1681) – Jo Godderij (1786)
  2. Wiek van Leeuwen (1616) – Hennie Daniels (1697)
  3. Cees van Gils (1641) – Paul Boeren (1650)
  4. Flip Nipius (1637) – Zef Hendriks (1678)
  5. Nikki van Es (1670) – Sander de Smet (1608)
  6. Martijn Struijs (1526) – Willem van Kooten (1478)
  7. Daniel Koopman (1432) – Frank van Duuren (1459)
  8. Tamara van Boxtel (1287) – Astrid Martens (1482)

Onze gemiddelde rating lag dus ongeveer een dikke 40 punten hoger. Allee hé, dat moet dan toch wel wat mogelijkheden bieden.

We begonnen na een hartelijk welkomstwoord van Tamara, net na enen (1300) aan onze wedstrijd en na een drie kwartier spelen wat rondlopend kon ik constateren dat we zo’n beetje gelijk op gingen, iedereen een solide stelling, wat venijn in de partij bij Paul tegen Cees van Gils te zien en Zef stond al een pionnetje voor. Een kwartiertje later beging mijn tegenstander Maikel (onder het toeziend oog van Staunton mascotte Crazy Waldo, daar zal hij nog wel wat van horen????) een paar foutjes. Ik kon een paard offeren op b5 en kreeg daarmee wat mij betreft een ruime compensatie met tenminste twee pionnen, waarschijnlijk drie, een compleet verknipte koningstelling bij mijn tegenstander en slecht ontwikkelde stukken aan de zwarte kant. Ok, helemaal zeker weten deed ik het niet, maar ik dacht er niet lang over na. Maikel dacht er wel lang over na of hij het witte paardoffer zou accepteren (als niet, even goede vrienden, dan had ik een mooie pion te pakken) en besloot uiteindelijk dat toch te doen. Daarna maakte hij een paar positionele foutjes en na vijf zetten was de partij om ongeveer 1420 uur voorbij. Was er niks tegen te doen geweest? Ik denk dat bij een betere zetten keuze (en wat minder gaan lopen met de koning) ik toch echt alles uit de kast had moeten halen om te winnen, maar goed, je moet het achter het bord kunnen maken en niet met de computer als analyse maatje. Stand 0-1 in ons voordeel en voor mij een revanche van mijn verloren partij tegen Maikel van zo’n vijf jaar geleden.

Mooi begin toch en zeker na mijn smadelijke blunderende nederlaag in de 5de ronde. Bij de anderen inmiddels wat meer te zeggen. Hennie stond inmiddels een pion voor in een zeer solide stelling, dat smaakte echt naar meer, maar het bleef wel oppassen geblazen want er zaten van alle kanten dreigingen in de stelling en Wiek van Leeuwen is geen gemakkelijke tegenstander. Bij Paul stond weer zo’n typische “Paul stelling” op het bord. Complex, met vele valkuilen aan beide kanten, echt op het scherp van de schede. Na verloop van tijd won Paul nog een stuk naast de pion die hij al voor stond en je kon zien dat het weliswaar nog een tijdje zou kunnen duren, maar bij goed spel, moest dit winst kunnen zijn. Maar zover was het om 1515 nog niet in ieder geval. Sander had gewoon zijn dag niet tegen Nikki van Es die een aanvallende partij speelde. Helaas zag Sander niet (en ook zijn tegenstander Nikki niet) dat hij gewoon een pion kon winnen, waarmee de partij wellicht een andere wending had kunnen krijgen. Om 1600 uur was het over en uit voor Sander, stand 1-1. Hmm, jammer maatje, volgende keer beter.

Tegen die tijd had Zef weliswaar nog steeds een 2 pionnen plus voordeel, maar wat mij betreft had hij de verkeerde weg bewandeld, want het werd allemaal wel erg ingewikkeld en uiteindelijk door de dreiging van een vrijpion en herhaling van zetten, kon zijn tegenstander Flip Nipius remise afdwingen. Stand 1½ - 1½. Frank had tijdens de hele partij wel wat overwicht en wist dat uiteindelijk in een zeer complexe stelling toch goed af te handelen en uiteindelijk de volle winst te pakken zo tegen 1615. Stand 1½ - 2½. En ja, dan ga je toch hoop krijgen?

Niets is minder waar……. Willem had een verkeerd stukoffer gepleegd en zijn tegenstander was niet onder de indruk te krijgen daarvan en speelde het geheel gewoon volgens het boekje uit. Jammer Willem, want je hebt gewoon een mooie partij gespeeld, alleen dat offer was net verkeerd. Partij eens analyseren, want ik ben er van overtuigd dat je had kunnen winnen, voor dat je het offer deed. Stand 2½ - 2½ en dan zijn er nog drie spelers bezig. Paul nog steeds met dat stuk en die pion voor, Hennie nog steeds met een pion voor en een open stelling en Astrid ook gewoon een goede stelling en zoals Crazy Waldo het op de Staunton site zette: Astrid begon er eens flink de tijd voor te nemen om goede zetten te vinden. En dat deed ze. De ene goede zet na de andere kwam uit haar handen en Tamara begon slechter en slechter te staan. Op de klok daarentegen was het verhaaltje andersom. Het vinden van de juiste zetten had Astrid zoveel tijd gekost dat ze op de 37e zet door haar tijd was. Helaas is dat niet de 40e zet en dus was de partij over. Een zuur verlies, maar desalniettemin een verlies. Het zure is er helemaal als Astrid aangeeft dat ze er van overtuigd was dat ze dat half uur ‘anyway’ er bij kreeg. Dit was niet schaakblind, maar tijdblind. Jammer Astrid, echt jammer want ik zag net zo’n geweldige partij als in de vorige ronde. Stand 3½ - 2½. Vlak daarna besloot Pauls tegenstander “de pijp aan Maarten te geven” en was het weer gelijk, 3½ - 3½. Paul, echt weer zo’n mooie partij van begin tot het einde! Goede score tot nu toe dit jaar: 4½ uit 5, dat is 90%!!! 

Tja en dan moet het dus van de laatste partij komen. Winnen, gelijk of verliezen het is aan beide kanten in de handen van Wiek (ze noemen hem wel eens Crazy Wiek bij Staunton) en onze eigen Hennie. Om een lang verhaal kort te maken, het bleef op en neer gaan, pion voor en uiteindelijk 2 pionnen voor, maar wel een moeilijke stelling. Echter toen Wiek even niet oplette en een zet met de koning deed die Hennie de gelegenheid gaf om een vork te zetten met het paard en zodoende een toren af te pakken, was het gewoon ‘over en uit’ voor zijn tegenstander en namen wij de winst met 3½ - 4½ mee naar huis,  4 matchpunten nu!

Team bedankt voor jullie inzet en onze tegenstander ook bedankt voor de partijen, het was een gezellige middag!

Jo Godderij TC Baronie 3