kop9.jpg

Zaterdag 1 april, je zou zeggen geen dag om een schaakwedstrijd te spelen want voor je het weet denkt iemand dat het een 1 april grap is. Nou, de KNSB houdt daar geen rekening mee en afgelopen zaterdag was het dus weer zaterdagcompetitie, ondanks dat het 1 april was!

Wij moesten tegen Eindhoven 4 en speelden thuis in ons inmiddels ‘vaste honk’ Mariëndal. We begonnen wat later want er was een ongeluk gebeurd tussen Eindhoven en Tilburg, dus dankzij dit ongeluk had onze tegenstander begrijpelijkerwijs wat vertraging opgelopen. Toen het team van Eindhoven binnenkwam zagen we meteen dat het een heel jong team was. Ik denk dat de leeftijden van de vijf jongste spelers van Eindhoven 4 opgeteld ongeveer de leeftijd benadert van Zef die net boven de 75 is. Maar daarom niet onderschatten deze jonge spelers, want ze hebben echt goed gespeeld. De opstelling was als volgt: 1. Jo Godderij (1796) – Ethan Chua (1776) 2. Hennie Daniels (1697) – Elysia Feng (1697) 3. Zef Hendriks (1685) – Ron van Hoogstraaten (1615) 4. Paul Boeren (1643) – Ewout Snoeck (1583) 5. Bibi Nooren (1659) – Freek Thijssen (1644) 6. Sander de Smet (1598) – Nirupa Ganeshram (1629) 7. Gideon Deijkers (1527) – Wu-ji Kao (1644) en 8. Rob de Ruyter (1336) – Ibrahim Altay (geen rating). Het verschil in rating was voor de bekende borden 35 in het voordeel van Eindhoven. Eigenlijk was er voor beide teams geen echt probleem, geen degradatie gevaar en geen promotie kansen. Ruimte om er een gezellige schaakmiddag van te maken.

Mijn zeer jonge tegenstander Ethan speelde een mooie aanvalspartij en ik heb meer dan 2½ uur alle verdedigingstrucjes uit de kast moeten halen tegen deze jongeman. Hij speelde echt mooi en goed, doordacht. Respect hiervoor, jij gaat nog hoge ogen gooien als je doorgaat met schaken Ethan. Toch slaagde zijn aanval niet en kreeg ik steeds meer grip op de stelling, won een pion en door een verkeerde afhandeling moest Ethan zelfs een kwaliteit geven om geen stuk te verliezen. Daarna kwamen we al gauw in een toreneindspel terecht waarin ik eerst twee torens had en Ethan een loper en toren, maar op een gegeven moment besloot ik om een van mijn torens af te ruilen tegen de loper en een pion om zo met twee pionnen meer een echt eindspel in te gaan. En dat zag er allemaal ook zeer goed uit. Op een gegeven moment wit een pion op b3, koning op c2 en Th5, ik met zwart pionnen op b4, c3 en e5, Td5 en Ke3. Twee pionnen meer, ik hoef alleen maar uit te spelen en Td2+ te doen en Ethan kan de vlag strijken. Desondanks speel ik doodleuk e4 (echt, hoe verzin je het??) en mijn jonge tegenstander, die mijn gezicht asgrauw zag wegtrekken van zo’n stommiteit, dacht niet lang na en nam mijn toren op d5 met zijn toren van h5 en bedankte me vriendelijk toen ik opgaf.

Dankzij deze stommiteit stond het meteen weer 1-1, want dankzij Hennie die een geweldige interessante partij speelde tegen de ook jonge tegenstandster Elysia, met continu kansen aan beide zijden, echt geen makkie die partij, hadden we net daarvoor nog met 1-0 voor gestaan. En we zeiden nog tegen elkaar dat we er eigenlijk niet slecht voor stonden met ook nog mijn veronderstelde winst op het oog. De tweede keer in de externe competitie dat ik een stuk weggeef, gewoon een slecht seizoen, gauw vergeten.

Vlak daarna bood Rob de Ruyter remise aan en die werd maar wat gretig geaccepteerd door zijn tegenstander. Rob had gewoon een verduveld mooie stelling opgebouwd, echt knap gedaan Rob,  had veel meer tijd en ik begrijp nog steeds niet waarom je dan zonodig remise moet aanbieden Rob, je stond echt beter en zou n.m.m. hebben gewonnen ……. Tenminste als je het goed uitspeelt, dus ik moet hier maar even mijn mond houden.

Helaas was Gideon vanaf het begin van zijn partij tegen de iets jongere Wu-Ji Kao continu in de verdrukking geweest, continu verdedigen en hij kwam er nooit echt uit. Zoals Gideon na afloop zei: “ik had eigenlijk al na vijf zetten een slechter partij in mijn handen en dat heb ik gewoon niet kunnen oplossen.” Resultaat was dat Gideon uiteindelijk de vlag moest strijken en we stonden dus met 1½ - 2½ achter. Jammer Gideon, je hebt je kranig verweerd, kan verkeren en ondanks het verlies hoef je jezelf niks te verwijten.

Zef Hendriks had ook een spannende partij met zwart en had zijn geliefde Frans gespeeld en ik vond zeker in het begin en middenspel dat hij er mooi voor stond, open lijnen, ruimte, maar hij kwam er toch niet doorheen. Uiteindelijk besloten de heren de strijdbijl te begraven en ondanks de open ruimte die Zef nog steeds had, zat er waarschijnlijk niet veel meer in, mede dankzij het toch wel gedegen spel van zijn tegenstander Ron van Hoogstraten. Stand 2-3.  

Nog drie partijen te gaan, Paul aan bord 4, Bibi aan bord 5 en Sander aan bord 6. Sander stond eigenlijk al de hele partij tegen de jonge Nirupa beter, ook al had deze jongedame heel vaak venijnige dreigingen in haar spel zitten, iets waar Sander gelukkig iedere keer goed op reageerde. Knap spel van beide kanten!! Uiteindelijk, ondanks het goede verdedigingswerk van Sanders tegenstandster, wist hij toch met een paar vrijpionnen de winst af te dwingen en dankzij Sander stonden we weer gelijk, 3-3.

Dat was dan weer van korte duur. Paul had een partij die alleen Paul kan hebben tegen de TC van Eindhoven 4, Ewout Snoeck. Al vroeg in de partij een pion geofferd om open spel te krijgen en een voorsprong in de ontwikkeling en dat kreeg Paul ook. Zag er allemaal lang goed uit en zeker rond de 16de zet, toen Paul een kwaliteit kon veroveren, maar dat liet hij na om te blijven drukken in de veronderstelling dat hij nog meer kansen kon creëren. Helaas was dat niet het geval en met goed verdedigend werk van de zijde van Pauls tegenstander Ewout, moest hij de vlag strijken en dankzij deze nederlaag stonden we dus weer achter. 3-4! Jammer Paul, jouw score was dit jaar geweldig hoog en nu overigens nog steeds (75%)!

Tja en dan onze Bibi tegen haar wel hele jonge tegenstander Freek Thijssen, ik begreep dat hij op de laatste klas van de basisschool zit. Knap hoor dat spel van deze jonge knul tegen Bibi. Twee jonge talenten tegenover elkaar (van beiden gaan we meer horen als ze door blijven schaken), een partij die redelijk gelijk opging. Freek veel aanvallen en Bibi goed verdedigen en uiteindelijk zaten ze bij de stand 3-4 in een eindspel, waar ik toch echt dacht…… nou dat zal wel remise gaan worden, Bibi een toren met wat pionnen en Freek een loper met een pion meer dan Bibi. Maar onze jonge dame, we kennen haar, bleef combineren op kleine positionele voordeeltjes en Freek had niet overal het goede antwoord op. Na ruim 4 uur spelen moest Freek de vlag strijken en was de stand dankzij Bibi gelijk 4-4! Knap werk Bibi!!

Team, we zijn als vijfde geëindigd. Desondanks ben ik niet helemaal tevreden, want dankzij mijn stommiteit hebben we deze match niet gewonnen en zijn we niet op de vierde plek geëindigd. Maar ondanks dit euvel hebben we de doelstelling die we hadden om ons te handhaven ruimschoots gehaald. Allen, ook degenen die er zaterdag niet bij waren, Astrid, Willem en Frank, dank voor jullie inzet en enthousiasme dit seizoen. Op naar seizoen 2023-2024!

Jo Godderij, TC Baronie 4