kop25.jpg

Interne competitie ronde 22 d.d. 3 maart 2020

Groep A

In een directe confrontatie heeft Frank Verkooijen afstand genomen van Leo Rietveld. Het gat is nog we te overbruggen. Maar gaat Frank deze riante voorsprong weggeven? In ieder geval was Leo niet tevreden over zijn resultaat. Hij had zich terdege voorbereid en toch ging hij ergens de mist in. Frank bleef onder al het voorbereide werk van zijn tegenstander kalm en wist op een juiste wijze de winst naar zich toe te trekken. De vijandelijke koning bleef in het midden van het bord staan en dan wordt deze monarch een schietschijf. Geen juiste bewegingen meer en dan is het voorbij. Willem van der Linden heeft plotseling uitzicht op de tweede plek. De eerste zal een hele kluif worden. Een snelle winst op Jasper Willeboordse geeft Willem uitzicht op een iets hogere positie dan nu. Tevens heeft hij een ruime voorsprong op zijn naaste belager Kees Ooms. De laatste kwam niet verder dan een remise tegen Matthijs van Merwijk die op dit moment de pannen van het dak speelt en de sterke jongens van zich af weet te houden en staat op de deur te kloppen om bij de beste vijf te komen. Jo Godderij heeft een taaie partij moeten spelen om Paul Boeren tot overgave te dwingen. Ergens vond Jo in een stelling met veel stukken een opening te maken en toen was Paul geslagen. De top 5 ziet er als volgt uit:
1. 94 punten: Frank Verkooijen
2. 86 punten: Leo Rietveld
3. 82 punten: Willem van der Linden
4. 76 punten: Kees Ooms
5. 74 punten: Jo Godderij

Groep B

Michiel Stafleu dacht de buit binnen te hebben toen de zwartspeler zijn toren naar b1 speelde. Een blunder? Michiel speelde zijn toren naar c2 en viel de loper op c5 aan en deze gaat terug naar b6. Oeps. Ineens is daar een schaakje en wint de toren. Opgeven? Nee, want Michiel had iets over het hoofd gezien. Zijn eigen toren kon niet weg op straffe van stukverlies. Dus beide torens gaan er af. Alleen Michiel blijft met een kreupel paard zitten dat geen kant meer uit kan. Een vrijpion maakte een einde aan de partij en daardoor blijft Zef Hendriks medekoploper. Paul Boeren vergat een belangrijke afwikkeling uit te voeren en daardoor kreeg zijn tegenstander, Jo Godderij, de gelegenheid de partij, die langzaam van start was gegaan, naar zich toe te trekken. Eduard Fakkel is mede-koploper geworden door een verdienstelijke remise te behalen tegen Peter Severeijnen. Op een bord vol met stukken zagen beiden er geen gat meer in om op winst te spelen. Drie achtervolgers op slechts twee punten. Chiel von Meijenfeldt liet verstek gaan en krijgt slechts een puntje. Geen zin om te strijden voor het kampioenschap of een podiumplek? Marc Ermes kon eveneens niet aantreden en heeft zijn laatste joker ingezet en blijft volop in de race om een goede klassering te behalen. Bas Ligtenberg rekende af met Gideon Deijkers die een leuke combinatie dacht te hebben. Dat was wel zo, maar wat hij vergeten was dat hij een stuk weggaf. Hij won het wel terug, maar dat zou ten koste zijn gegaan van zijn dame. Lange tijd heeft hij nog vol weten te houden, maar Bas liet het kaas niet van zijn brood eten. Dan is de top 6 zo:
1. 68 punten: Zef Hendriks (wp 1437)
2. 68 punten: Paul Boeren (wp 1429)
3. 68 punten: Eduard Fakkel (wp 1364)
4. 66 punten: Chiel von Meijenfeldt (wp 1404)
5. 66 punten: Bas Ligtenberg (wp 1400)
6. 66 punten: Marc Ermes (wp 1385)

Groep C

Ongekend spannend blijft het ook in deze groep. Geen idee wie er met de hoogste eer gaat strijken. Vier punten achter voor de nummer acht ten opzichte van de nummer een. Het kan heel snel ingelopen zijn. Winnen of verliezen ligt heel dichtbij elkaar. Twee spelers hebben gezamenlijk de koppositie in handen. Frank van Duuren heeft hard moeten vechten om er een remise uit te kunnen halen tegen Simon den Hengst. Het zag er naar uit dat Frank een stuk voor zou komen maar dat was bedrog bleek bij de analyse. Derhalve gingen beiden door tot het gaatje. Toen beiden een koning en dame op het bord hadden staan en Simon na een schaakje de goede zet deed werd besloten tot remise. Gertjan Portengen doet op dit moment niet onder voor Frank en middels een remise tegen Frans Bayings mag Gertjan zich mede-koploper wanen. Gideon Deijkers heeft zichzelf flink in de voet geschoten en loopt daardoor voorlopig achter de feiten aan. Tegen Bas Ligtenberg dacht hij iets leuks te hebben. Helaas had Gideon niet in de gaten dat het een dame zou gaan kosten. Lange tijd met een stuk minder gespeeld. Bas liet zich echter niet gek maken en behaalde de winst. Janleendert Dogterom zal zelden zo’n slechte partij hebben gespeeld. Hij gaf Kees van Dongen na een verkeerde openingskeuze de gelegenheid om volop de aanval te spelen. Janleendert had geen poot meer om op te staan en gaf er na 20 zetten de brui aan. Gerard Goverde en Frank Vermetten hebben elkaar niet al te veel pijn gedaan. Dat doe je niet als “vrienden” zijnde. Maar ja een salonremise is het niet geworden. Echter toen de kruitdampen waren opgetrokken bleef er een remiseachtige stelling over. Rob de Ruyter heeft zichzelf een grote dienst bewezen en wil weer een woordje meespreken om een podiumplek. Hij zegevierde ten koste van Joop van Uijthoven. Helaas zal Hans Volder voorlopig niet kunnen deelnemen aan de interne competitie wegens gezondheidsproblemen. De top 8 komt er dan zo uit te zien:
1. 64 punten: Frank van Duuren (wp 1374)
2. 64 punten: Gertjan Portengen (wp 1334)
3. 62 punten: Gideon Deijkers (wp 1350)
4. 60 punten: Janleendert Dogterom (wp 1346)
5. 60 punten: Gerard Goverde (wp 1295)
6. 60 punten: Frank Vermetten (wp 1220)
7. 60 punten: Rob de Ruyter (wp 1212)
8. 60 punten: Hans Volder (wp 1182)